ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Biblioteca Naţională a fost marcată aniversarea a 25-a a stabilirii relaţiilor diplomatice moldo-ruse

18:55 | 25.04.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 25 apr. /MOLDPRES/. O expoziţie de peste 300 de documente şi publicaţii a fost inaugurată astăzi la Biblioteca Naţională cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a stabilirii relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Federaţia Rusă, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat ministrul Culturii Monica Babuc, Farit Muhametșin, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Federaţiei Ruse în R. Moldova, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău, Centrului rus de cultură şi ştiinţă din R. Moldova, comunității academice, oameni de cultură ş.a.

În mesajul său de salut, ministrul Culturii Monica Babuc a afirmat că este onorată să participe la un asemenea eveniment în incinta celei mai importante instituții de cultură din R. Moldova.

"Relațiile dintre popoarele noastre numără secole și, chiar dacă de-a lungul anilor, ele au fost diferite, totdeauna am fost uniți într-un crez al culturii universale care unește sufletele oamenilor de diferite naționalități”, a declarat ministrul Culturii. Oficialul a remarcat colaborarea fructuoasă cu Ambasada Federației Ruse, menționînd participarea artiștilor ruși în cadrul celor mai importante evenimente culturale din țară, precum Festivalul Internațional de Muzică “Mărțișor”, Festivalul Internațional de Operă și Balet “Maria Bieșu” ș.a., prezența reciprocă la Zilele Culturii, precum și colaborarea cu scriitorii de limbă rusă din Republica Moldova, Ministerul Culturii susținînd apariția mai multor titluri de carte ale acestora în ultimii ani.

În alocuţiunea sa, Ambasadorul Farit Muhametşin a subliniat rolul important pe care îl joacă legăturile culturale, ştiinţifice şi educaţionale dintre cele două ţări, care au "o istorie bogată şi strălucită".  

„În primul rînd, este vorba de activitatea Centrului rus de cultură și ştiinţă, a centrelor Fundaţiei „Lumea Rusă”, Universităţii Slavone, Teatrului Rus Dramatic de Stat „A. P. Cehov”, precum şi a Teatrului municipal de tineret „De pe strada Trandafirilor”, Casei-muzeu ”A. S. Puşkin”. O contribuţie remarcabilă la sporirea relaţiilor în domeniul umanitar o au  oamenii de creaţie de limbă rusă, printre care Asociaţia scriitorilor ruşi, Asociaţia ziariştilor ruși, Tovărăşia artiştilor plastici ruşi. Cooperarea umanitară dintre țările noastre este reflectată oportun şi concret şi în paginile presei în limba rusă din Moldova”, a subliniat  diplomatul rus.

În cadrul evenimentului, directoarea Bibliotecii Naţionale, Elena Pintilei a înmînat Ambasadei Federaţiei Ruse, din partea BNRM, testimoniul  de nobleţe „25 de ani de parteneriat”. La rîndul său, Ambasadorul Farit Muhametşin a dăruit instituţiei un set de echipament tehnic, iar Centrul rus de cultură și ştiinţă – un set de cărţi. Tot aici, a fost vernisată o expoziţie de fotografie, pregătită de Centrul rus de cultură și știință.

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Federaţia Rusă au fost stabilite la 6 aprilie 1992.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17003077

img17003077

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!