ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Ungariei în legătură cu legea privind universitățile

18:53 | 26.04.2017 Categorie: Externe

Bruxelles, 26 apr. /MOLDPRES/. Comisia Europeană a anunțat miercuri că a deschis o procedură de infringement împotriva Ungariei în legătură cu o controversată lege privind universitățile, care amenință să ducă la închiderea Universității Central Europene (CEU), finanțată de miliardarul american George Soros, potrivit AFP, AGERPRES și MOLDPRES.

"Am decis să lansăm măsuri legale în legătură cu legea privind universitățile, trimițînd guvernului ungar o scrisoare de punere în întîrziere", a declarat Valdis Dombrovskis, unul dintre vicepreședinții executivului european, într-o conferință de presă.

Această scrisoare constituie prima etapă a procedurilor de infringement pe care le poate lansa Comisia Europeană și care ar putea duce la final la sancțiuni financiare dure cînd o țară nu respectă legislația Uniunii Europene.

Legea ungară privind universitățile străine este considerată o amenințare cu închiderea pentru Universitatea Central Europeană (CEU) fondată de miliardarul și filantropul american de origine ungară George Soros, țintă a atacurilor premierului ungar Viktor Orban.

Anunțul privind lansarea procedurii împotriva Ungariei vine cu puțin timp înainte de o intervenție prevăzută a lui Viktor Orban în fața eurodeputaților la Bruxelles, în cadrul unei dezbateri privind situația din Ungaria, care provoacă o 'îngrijorare generală' în rîndul oficialilor europeni.

De asemenea, joi este prevăzută o întrevedere la Bruxelles între președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și George Soros.

(Editor L. Alcază)

img17003126

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!