ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Serviciile de Internet au devenit principalele motoare de creștere ale sectorului de comunicații electronice

10:31 | 27.04.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 27 apr. /MOLDPRES/. Serviciile de acces la Internet mobil şi la Internet fix au continuat să fie cele mai dinamice pieţe în sectorul comunicațiilor electronice. Principalii indicatori ai acestor piețe (volumul de vînzări, numărul de utilizatori, rata de penetrare a serviciilor, traficul de date) au înregistrat cele mai mari creșteri în acest sector, arată raportul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) pentru anul 2016, făcut public astăzi, informează MOLDPRES.

Potrivit raportului, în anul trecut volumul total al vînzărilor pe cele două pieţe a crescut cu 12 la sută faţă de anul 2015 și a depășit pragul de 1,8 mlrd de lei, ceea ce constituie aproape o treime din valoarea totală a pieței de comunicații electronice. Rata de penetrare a serviciilor de Internet mobil, raportată la 100 de locuitori, a ajuns la 54%, iar cea a serviciilor de Internet fix – la 15,7%.

Experții ANRCETI explică trendul ascendent al pieţelor de Internet mobil și de Internet fix prin creșterea cererii pentru serviciile respective, intensificarea concurenței între furnizori, dezvoltarea infrastructurii de acces la rețeaua globală în baza tehnologiilor 3G, 4G și în baza fibrei optice.

Creșterea vînzărilor pe pieţele de Internet mobil și de Internet fix, precum și a veniturilor din alte activități în domeniul comunicațiilor electronice cu 14,5 la sută s-a produs pe fundalul unei diminuări accentuate a volumelor de vînzări pe celelalte trei piețe: de telefonie mobilă, telefonie fixă, difuzare și retransmisie a programelor audiovizuale, se constată în raport.

După o perioadă de stagnare de cîțiva ani, vînzările pe piaţa de telefonie mobilă au scăzut, față de anul 2015, iar cele de pe piaţa de telefonie fixă se află în declin de zece ani.

ANRCETI notează că recesiunea telefoniei fixe și a telefoniei mobile este determinată de schimbarea preferințelor de consum al utilizatorilor de servicii voce de la telefonia fixă la telefonia mobilă și de la telefonia mobilă la servicii alternative de comunicare prin rețeaua Internet care sînt mai ieftine sau se oferă gratuit (Skype, Viber, WhatsApp). Specialiștii consideră că această tendință, care se atestă și pe piețele de telefonie din țările europene, va fi mai pronunțată în anii următori, cînd majoritatea consumatorilor vor utiliza serviciile de comunicații mobile prin intermediul telefoanelor inteligente (smartphone).

Estimările ANRCETI arată că în următorii ani serviciile de acces la Internet mobil și la Internet fix vor continua să fie cele mai dinamice piețe în sectorul comunicațiilor electronice, acestea fiind principalele motoare de creștere a acestui sector.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17003140

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!