ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul de film american la Chişinău a ajuns la cea de-a XI-a ediţie

11:07 | 27.04.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 apr. /MOLDPRES/. Paisprezece filme vor fi proiectate în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Festivalului de Film American la Chişinău, organizat de Ambasada Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, care se va desfăşura în perioada 26 aprilie -1 mai la Centrul Cultural „Odeon” din capitală, informează MOLDPRES.

Ambasadorul SUA la Chişinău, James D. Pettit, a menţionat ieri, în cadrul ceremoniei de deschidere a evenimentului, că „ediția din acest an a festivalului onorează patrimoniul nostru comun”.

Potrivit diplomatului american, cele 14 filme incluse în program, majoritatea dintre care au fost distinse cu mai multe premii Oscar, includ o varietate de istorii, unele bazate pe evenimente importante și personalități din trecutul nostru comun, și altele explorînd adevărurile universale care ne sînt dragi.

„Arta cinematografică poate ridica poduri de înțelegere reciprocă și să ne ajute să dezvoltăm o mai mare apreciere a evenimentelor și oamenilor care ne-au conturat trecutul și ne-au croit drumul spre viitor. Pentru ca producția unor astfel de filme să fie posibilă, este important ca noi să recunoaștem și să apreciem valoarea lor indiscutabilă prin adoptarea, dar și valorificarea legilor care protejează drepturile de proprietate intelectuală ale scriitorilor, producătorilor și regizorilor. Din aceste considerente, am ales inaugurarea în acest an a festivalului de film de ziua mondială a Drepturilor de Proprietate Intelectuală”, a precizat James D. Pettit.

În prima seară a fost proiectat filmul „Lawrence al Arabiei”, o dramă istorică care a cîștigat șapte premii Oscar în 1963. Filmul scoate în evidență lupta emoțională a personajului principal cu violența personală din timpul războiului, cu propria lui identitate, și cu loialitatea împărțită între propria lui țară și armata ei, și prietenii săi noi.

Astăzi, în cadrul festivalului, la ora 17.00, va fi proiectat filmul „Indiana Jones şi ultima cruciadă” şi la 19.00 – filmul „Regatul cerului”.

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului de Film American la Chişinău se va încheia pe 1 mai cu proiectarea filmelor „Sunetul muzicii”, „Hotel Grand Budapest” şi „Amadeus”.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17003142

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!