ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Meşterul popular Valentina Guţu a vernisat expoziţia „Comori din lada cu zestre”

18:09 | 27.04.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 apr. /MOLDPRES/. O expoziţie cu genericul „Comori din lada cu zestre”  a meşterului popular Valentina Guţu din satul Gordineştii Noi, raionul Edineţ, a fost inaugurată astăzi la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde peste 100 de piese: costume naţionale, ii, trăistuţe, covoare, covoraşe, prosoape, feţe de masă, marame, păpuşi, opinci, căciuli şi alte obiecte confecţionate manual de meşteriţă.

Solicitată de MOLDPRES, Valentina Guţu a menţionat că a deprins acest meşteşug din fragedă copilărie şi de-a lungul activităţii sale a realizat peste 1000 de obiecte de artizanat.

„Tot ce confecţionez, fac din mare dragoste faţă de artă, meşteşug şi tradiţii. Dacă stilizez ceva pe alocuri, o fac numai la insistenţa comanditarului. Mă bucur că mai multe colective artistice din zona de nord a ţării, copii de la grădiniţe, elevi şi maturi poartă costumele mele, iar unele obiecte făcute de mine au ajuns în România, China, SUA şi în alte ţări”, a precizat Valentina Guţu.

La rîndul său, vicepreşedintele Uniunii Meşterilor Populari, Maria Cristea, a subliniat că Valentina Guţu ţine mult la tradiţiile populare şi n-a schimbat niciodată acul pe maşina de brodat. În acelaşi timp, directorul Centrului Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Diana Dicusarî, a accentuat că Valentina Guţu este un meşter care pune mult suflet în ceea ce face. Ea a afirmat că în curînd la Gordineştii Noi va fi inaugurat un festival al meşterilor populari.

Prezentă la eveniment, ministrul Culturii, Monica Babuc, a apreciat înalt activitatea meşterului popular Valentina Guţu. Oficialul i-a înmînat diploma de onoare a Ministerului Culturii pentru contribuţia considerabilă adusă la păstrarea şi promovarea tradiţiilor noastre naţionale.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 18 mai.  

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)