ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldova și România vor elabora un plan comun de implementare a proiectelor de interconexiune electrică și de gaze

13:54 | 28.04.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 28 apr. /MOLDPRES/. Până la 15 mai curent, va fi elaborat și pus în aplicare un plan comun de implementare a proiectelor de interconexiune a rețelelor de transport energie electrică și gaze naturale dintre Republica Moldova și România. O decizie în acest sens a fost luată de miniștrii economiei, Octavian Calmîc și Mihai Tudose, ieri, în cadrul unei întrevederi de lucru, în oraşul Ploieşti, judeţul Prahova, informează MOLDPRES. 

Serviciul de presă al ME a precizat că decizia respectivă a fost luată de cei doi oficiali, în urma unei analize comune a procesului de implementare a celor două proiecte și are drept scop stabilirea unor termeni concreți pentru fiecare etapă de realizare, structurilor responsabile de executare etc. Cei doi miniștri au constatat că proiectul de interconexiune pe segmentul gazelor naturale derulează conform calendarului și către finele anului 2019 gazoductul Ungheni – Chișinău va fi pus în funcțiune. 

În context, președintele consiliului de administrație a Societății Naționale de Transport de Gaze Naturale Transgaz SA, Ion Sterian, a informat cei doi demnitari că săptămîna viitoare la Chișinău, în cadrul reuniunii experților va fi discutat planul de acțiuni pentru perioada următoare a proiectului.

Cu referire la interconexiunea rețelelor de transport energie electrică, miniștrii Economiei ai Republicii Moldova și României au constatat de comun acord că există o reţinere de cîteva luni, în primul rînd, din cauza întîrzierii cu privire la realizarea proiectului tehnic al interconexiunii. În acest sens, Mihai Tudose a dat asigurări că autoritățile de la București vor aloca 1,8 milioane de euro necesare pentru realizarea acestui proiect și prezentarea lui pînă la mijlocul lunii iulie curent. 

(Reporter A. Mardare, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!