ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost inaugurat Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru „ClassFest”

10:32 | 02.05.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 mai. /MOLDPRES/. La Teatrul Naţional „Eugene Ionesco” din capitală a avut loc ieri seara deschiderea oficială a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru „ClassFest”, care se va desfăşura la Chişinău în perioada 1-6 mai, informează  MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP), în parteneriat cu Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Centrul Cultural German „Akzente” în Moldova, Institutul Goethe, România, Institutul Polonez Bucureşti, Fondul Interstatal de Colaborare Umanitară a Statelor CSI şi Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură în R. Moldova.

Directorul festivalului, Svetlana Tîrţău, a menţionat că la ediţia din anul curent participă artişti din nouă ţări: R. Moldova, Armenia, Belarus, Georgia, Germania, Polonia, România, Rusia şi Ucraina, care vor prezenta 14 spectacole.

Profesorul universitar Angelina Roşca a afirmat că juriul va fi format ad-hoc din profesori de teatru din ţările participante şi pentru prima oară vor fi acordate trei trofee pentru cele mai bune spectacole. Ea a precizat că la ediţiile anterioare erau înmînate doar diplome de participare.

Pe parcursul celor şase zile, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole diverse ca gen, formulă estetică şi stilistică, prezentate de studenţii de la Institutul de Stat de Teatru şi Cinematografie, Erevan, Armenia; Academia Naţională de Arte din Minsk, Belarus; Universitatea de Stat de Teatru şi Film „Shota Rustaveli”, Tbisili, Georgia; Academia de Teatru şi Film Athanor, Passau, Germania; Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Chişinău, R. Moldova; Şcoala Naţională de Film, Televiziune şi Teatru, Lodz, Polonia & Teatr-Pralnia, Ucraina; Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, România; Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, Bucureşti, România; Universitatea de Arte „George Enescu”, Iaşi, România; Universitatea de Arte din Târgu-Mureş, România; Institutul Naţional de Artă Teatrală Sankt Petersburg, Rusia; Universitatea Naţională de Teatru, Film şi TV „Karpenko-Kary”, Kiev, Ucraina.

Spectacolele din cadrul festivalului vor fi prezentate pe scena Teatrului Naţional „Eugene Ionesco”, Teatrului de Revistă „Ginta Latină”, Teatrului Naţional „Satiricus I. L. Caragiale”, Teatrului Republican de Păpuşi „Licurici”, Teatrului Dramatic Rus de Stat „A.P. Cehov”, Teatrului Republican „Luceafărul” şi Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”.

Participanţii la festival vor avea posibilitatea să participe la o serie de ateliere de creaţie susţinute de actori şi regizori reprezentativi: Marius Gilea, România; Yuri Kostanyan, Armenia; Martina Pecková Černá, Cehia; Marcin Brzozowski și Anna Galás Kosil, Polonia; Serghei Bîzgu, Rusia; Vlad Ciobanu şi Nelly Cozaru, R. Moldova; Julo Krištof, Slovacia; Attila Szabó, Ungaria. Totodată, în cadrul festivalului, participanţii vor vizita expoziții de scenografie, vor audia recitaluri muzicale susţinute de studenţii Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

În prima zi, pe scenă a fost prezentat spectacolul de diplomă al studenţilor AMTAP „Caii la fereastră” de Matei Vişniec, în regia profesorului Emil Gaju. Festivalul se va încheia pe 6 mai, la ora 18.30, la Teatrul de Revistă „Ginta Latină”, cu un spectacol prezentat de studenţii de la aceeaşi instituţie.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17003253

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!