ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Economiei este nemulțumit de indicii de performanță înregistrați de întreprinderile de stat și societățile pe acțiuni

17:04 | 03.05.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 3 mai. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, s-a declarat nemulțumit de indicii de performanță obținuți de întreprinderile de stat și societățile pe acțiuni, administrate de instituția pe care o conduce, și a solicitat elaborarea unor planuri pe termen scurt și mediu de redresare a situației la toate compartimentele, informează MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de presă al ME, în cadrul unei întrevederi de astăzi cu conducătorii acestor entități, Octavian Calmîc a cerut întreprinderilor care au înregistrat profit să prezinte business-planuri de dezvoltare minimum pentru o perioadă de 3 ani, cu specificarea acțiunilor concrete de performanță, iar agenților economici, care au datorii, să prezinte planurile de stingere a acestora, fără a aduce prejudicii statului și respectînd drepturile și interesele angajaților.  

În scopul eficientizării activității întreprinderilor, precum și realizării unei analize profunde a potențialului acestora, Ministerul Economiei, cu suportul partenerilor de dezvoltare, a angajat un grup de experți străini, care în rezultatul unei monitorizări urmează să prezinte studii de fezabilitate pentru fiecare entitate economică cu recomandări concrete privind direcțiile de dezvoltare.

Potrivit unei analize efectuate de Ministerului Economiei, pe parcursul anului trecut, veniturile din vînzări obținute de întreprinderile de stat au fost în creștere cu 24% și au însumat 917,86 milioane de lei, față de anul 2015. Din numărul total de întreprinderi de stat, cinci au înregistrat anul trecut majorări ale veniturilor  din vînzări cu 194,16 milioane lei, fapt care a condiționat majorarea taxei pe valoare adăugată încasată la bugetul de stat cu aproximativ 32,3 milioane lei. Totodată, șapte întreprinderi de stat au înregistrat în 2016 o micșorare a veniturilor din vînzări cu peste 16 milioane de  lei. 

În ceea ce priveşte activitatea societăților pe acțiuni, s-a constatat că anul trecut opt agenți economici au înregistrat majorări ale veniturilor din vînzări cu 1 879,4 milioane lei, față de anul precedent, fapt care a condiționat majorarea taxei pe valoare adăugată încasată la bugetul de stat cu 313,5 milioane lei. Concomitent, șase societăți pe acțiuni au înregistrat micșorări ale veniturilor din vînzări în sumă de 1 690,0 milioane lei. 

În scopul îmbunătățirii situației economico-financiare a întreprinderilor de stat și societăților pe acțiuni, vicepremierul Octavian Calmîc a solicitat conducerii acestor entități economice să întreprindă măsuri întru dezvoltarea activității prin majorarea veniturilor din vînzări, micșorarea volumului creanțelor, evitarea cheltuielilor nejustificate și neregulamentare, optimizarea acestora, fapt ce ar genera majorarea profitului net al întreprinderilor de stat și societăților pe acțiuni și îmbunătățirea indicatorilor de performanță.

De asemenea, ministrul Economiei a specificat că consiliile de administrație și consiliile societăților urmează să stabilească obiective de performanță viabile pentru conducătorii întreprinderilor de stat și societăților pe acțiuni, de realizarea cărora va depinde nivelul salarizării organului executiv.

(Reporter A. Mardare, editor L. Alcază)

img17003310

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!