ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Au fost decernate premiile Festivalului Internaţional „Primăvara Europeană a Poeţilor”

10:21 | 05.05.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 mai. /MOLDPRES/. La Uniunea Scriitorilor din Moldova a avut loc ieri seară ceremonia de decernare a premiilor celei de-a VII-a ediţii a Festivalului Internaţional „Primăvara Europeană a Poeţilor”, care se desfăşoară în perioada 3-5 mai, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova, Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” şi Primăria Municipiului Chişinău.

În discursul său, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a menţionat că şi în acest an festivalul a fost destul de productiv, în cadrul acestuia fiind organizate mai multe simpozioane, colocvii şi întîlniri cu cititorii. Potrivit sursei citate, scopul festivalului este de a deschide noi orizonturi spre cultură, precum şi de a promova literatura română din R. Moldova pe diferite meridiane ale lumii.

„La șapte ani de la fondare, Festivalul şi-a cîştigat faima de eveniment de importanţă naţională, lucru care face ca scriitorii noştri, valorile noastre literare să aibă o vizibilitate mai bună, mai largă. Graţie contactelor şi colaborării noastre, am reuşit să scoatem cîteva culegeri colective ale scriitorilor noştri în diferite limbi. Cred că a venit momentul ca literatura noastră să iasă din cochilia locală, naţională şi să penetreze alte spaţii de cultură”, a accentuat Arcadie Suceveanu.

Cu premiul „Pentru cărţi” a fost distinsă poeta Călina Trifan din Chişinău, coordonatoarea antologiei „Cartea Poeziei 2017”. În posesia premiului la aceeaşi categorie au intrat poeţii Florina Zaharia din Galaţi, România, pentru volumul de poezie „Manifestrup” şi Dumitru Munteanu din Bacău pentru cartea de versuri „Locuinţă pentru un strigăt”. Poeţii şi traducătorii Jan H. Mijskin (Franţa), Doina Ioanid (Bucureşti, România) şi Volodimir Poiata (Kiev, Ucraina) s-au ales cu premiul „Relaţii literare”, pentru promovarea literaturii române în spaţiul european.

În posesia Marelui Premiu şi a Trofeului festivalului a intrat poetul Nichita Danolov din Iaşi, România, pentru întreaga activitate literară. Tot de Marele Premiu, însă fără trofeu, s-a învrednicit poetul Coman Şova din Bucureşti, România.

În 2016, Marele Premiu şi Trofeul Festivalului a fost obţinut de poetul Justo J. Padron din Spania.

La cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional „Primăvara Europeană a Poeţilor” au participat scriitori din Azerbaidjan, Belgia, Cehia, Franţa, Lituania, România, Serbia, Turcia, Ucraina şi R. Moldova.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17003369

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!