ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Doi vameşi vor ajunge pe banca acuzaţilor pentru neglijenţă în serviciu

15:10 | 05.05.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 5 mai. /MOLDPRES/. Fostul şef al Serviciului audit post-vămuire al Secţiei Control Ulterior al Biroului Vamal Chişinău, împreună cu un inspector din subordine, vor compărea pe banca acuzaţilor pentru neglijenţă în serviciu, relatează MOLDPRES.

Potrivit datelor Procuraturii Anticorupţie, în intervalul lunilor iunie – noiembrie 2015, efectuînd auditul post-vămuire al unui agent economic, vameşii, fără a verifica toate tranzacţiile de import ale firmei şi a emite concluzii obiective, au întocmit şi semnat un act de audit post-vămuire care a generat o obligaţie vamală de circa 12 mii de lei.

Ulterior, în urma verificării bazelor de date şi a documentelor de serviciu, s-a stabilit că facturile de expediţie cu numerele şi seriile indicate de vameşi nu figurează ca documente oficiale eliberate agenţilor economici din ţară, nefiind stabilită existenţa acestor documente în original.

Mai mult decît atît, fiind sesizat despre circumstanţele indicate, Serviciul Vamal a efectuat în anul 2016 un control suplimentar la acelaşi agent economic, în cadrul căruia s-a stabilit că societăţii respective i-au fost neîntemeiat acordate scutiri la importul de metal.

Tot în urma controalelor s-a stabilit inexistenţa livrării materialelor din metal persoanelor sinistrate din satul Cotul Morii, raionul Hînceşti. Aceştia trebuiau să primească peste  812 mii kg de mărfuri cu valoarea în vamă de 6,2 milioane de lei, fapt ce a dus la neachitarea în bugetul de stat a peste 1,2 milioane de lei sub formă de plăţi pentru proceduri vamale şi taxă pentru valoarea adăugată.

Deşi Procuratura Anticorupţie, după înaintarea învinuirii, a solicitat conducerii Serviciului Vamal suspendarea provizorie din funcţie a celor doi vameşi, demersul procurorilor a fost respins, inculpaţii continuînd să activeze.

În prezent, vameşii au interdicţia de a părăsi ţara, iar dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, aceştia riscă pînă la şase ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii  pe un termen de pînă la 10 ani.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!