ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Deputații au decis comasarea celor două proiecte de modificare a sistemului electoral

18:27 | 05.05.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 5 mai. /MOLDPRES/. Parlamentul a decis astăzi comasarea pentru lectura finală a celor două proiecte de modificare a sistemului electoral, propuse de PD şi PSRM, informează MOLDPRES.

La solicitarea speakerului Adrian Candu, Comisia juridică, numiri şi imunităţi s-a întrunit în şedinţă şi a examinat ambele proiecte ce se referă la acelaşi subiect.

În urma dezbaterilor, membrii comisiei au venit cu propunerea de a comasa cele două documente şi a lua drept bază conceptuală pentru lectura a doua sistemul electoral mixt. Propunerea comisiei a fost votată de 74 de deputaţi.

„Considerăm oportună comasarea celor două proiecte pentru lectura finală şi în termen de cinci zile vom prezenta deputaţilor un text consolidat, ce va avea la bază conceptul de vot mixt. Proiectul definitivat va fi transmis spre examinare Comisiei de la Veneţia”, a spus preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Raisa Apolschi.

Potrivit proiectului, 51 de deputaţi din Legislativ vor fi aleşi în baza listelor întocmite de partide, iar 50 vor obține mandate în urma votului în circumscripţii uninominale. De asemenea, documentul prevede deschiderea de circumscripţii de votare şi în stînga Nistrului.

Astăzi, în timpul examinării proiectelor privind modificarea sistemului de vot, mai mulţi cetăţeni şi reprezentanţi ai partidelor de opoziţie au venit în faţa Legislativului pentru a protesta.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img17003396

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!