ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Locuitorii din UTA Gagauz-Yeri sărbătoresc „Hederlez”

09:53 | 06.05.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 6 mai /MOLDPRES/. Locuitorii din UTA Gagauz-Yeri sărbătoresc astăzi "Hederlez", marcat în fiecare an în ziua cînd creştinii ortodocşi de rit vechi prăznuiesc Sfîntul Gheorghe. Cu acest prilej, la Ceadîr-Lunga este preconizat un program de activităţi culturale şi sportive, comunică MOLDPRES.

Programul de manifestări din acest an coincide cu încheierea celui de-al IV-lea Congres mondial al găgăuzilor, desfăşurat în autonomie în perioada 5-6 mai. Totodată, agenda zilei de „Hederlez” include expoziţii agricole şi de artizanat, o paradă a costumelor naţionale şi un concert festiv susţinut de colective artistice din regiune. De asemenea, sînt preconizate mai multe competiţii sportive, principala fiind tradiţionala cursă de cai, organizată de întreprinderea crescătoare de cabaline din Ceadîr-Lunga şi executivul de la Comrat.

Cursa de cai este în anul curent la cea de-a XXII-a ediţie, iar învingătorul va fi distins cu un premiu special şi Cupa başcanului autonomiei. Este deja al doilea an, cînd pentru cursele de cai „Altîn At” (Calul de aur) au fost formate grupuri turistice, competiția de la Ceadîr-Lunga fiind inclusă în agenda turistică naţională.

Tot astăzi, la finalizarea lucrărilor Congresului mondial al găgăuzilor, în UTA Gagauz-Yeri sînt aşteptaţi Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, Prim-ministrul Turciei, Binali Yildirim, şi Premierul Pavel Filip.

„Hederlez” este una din principalele sărbători ale găgăuzilor, fiind marcată în ziua Sf. Gheorghe, ocrotitorul agriculturii şi crescătorilor de animale. Se consideră că după „Hederlez” primăvara intră în drepturi, natura se schimbă, iar lucrările în cîmp devin tot mai intense şi productive.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img17003404

img17003404

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!