ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 200 de întreprinzători au participat la Forumul de afaceri moldo-turc

12:25 | 06.05.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 6 mai /MOLDPRES/. Intensificarea relaţiilor comercial-economice moldo-turce prin identificarea noilor posibilităţi de afaceri și stabilirea contactelor directe între agenții economici din cele două state au fost principalele scopuri ale Forumului de afaceri moldo-turc, desfășurat astăzi la Chișinău. La evenimentul, care a reunit peste 200 de antreprenori, au participat Prim-ministrul Pavel Filip și Premierul Turciei, Binali Yildirim, aflat într-o vizită oficială în R. Moldova, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului. 

La începutul Forumului, Premierul Pavel Filip a salutat prezența oamenilor de afaceri turci la Chișinău și a apreciat drept foarte bune relațiile comercial-economice dintre Republica Moldova și Republica Turcia. În acest sens, Pavel Filip a remarcat că Turcia se află printre primii 10 parteneri externi ai țării noastre, iar îmbunătățirea cadrului legal de cooperare prin semnarea acordurilor în sectoarele comerțului și investițiilor va permite un salt calitativ în acest domeniu. 

„Valorificarea în continuare a relațiilor cu Republica Turcia este foarte importantă. Și nu doar prin prisma creșterii schimburilor comerciale și atragerii investițiilor și tehnologiilor turcești, dar și din perspectiva preluării unor modele, soluții, stimulente care au dus la succesul implementării reformelor structurale menite să dezvolte durabil economia țării și să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor,” a declarat Pavel Filip. 

Prim-ministrul moldovean le-a vorbit oamenilor de afaceri turci despre eforturile Executivului de la Chișinău în scopul ameliorării climatului investițional, printre care reducerea numărului instituțiilor de control, a actelor permisive, dar și a rapoartelor care trebuie prezentate de agenții economici. De asemenea, au fost relevate facilitățile oferite de Zonele Economice Libere și oportunitățile procesului de privatizare, la care sînt expuse companii importante ale statului. 

În această ordine de idei, Pavel Filip a  menţionat experiențele de succes ale investitorilor turci în Republica Moldova, îndemnînd participanții la Forum să-și plaseze capitalul în țara noastră: „Sîntem absolut deschiși pentru investițiile turcești. Încurajăm companiile turcești să exploreze și să participe activ la proiecte din sectoarele strategice precum infrastructura, telecomunicațiile, transportul, energetica”. 

La rîndul său, Binali Yildirim a accentuat importanța constituirii unei platforme mai active de dezvoltare a comerțului moldo-turc, pentru a valorifica rezervele existente pe acest segment, în special la capitolul produse agricole. 

În context, oficialul s-a arătat încrezător că Forumul de afaceri moldo-turc va deschide noi orizonturi pentru oamenii de afaceri din cele două state. „Este important să eliminăm barierele în relațiile comercial-economice bilaterale, iar Forumul de astăzi și alte evenimente similare vor contribui la aceasta”, a spus Premierul turc. 

Potrivit datelor oficiale, în anul 2016 volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Turcia a constituit peste 334 milioane de dolari SUA. În țara noastră activează peste 1200 de întreprinderi cu capital turcesc, investițiile în capitalul social al acestora însumînd circa 378 milioane de lei.

img17003410

img17003410

img17003410

img17003410

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!