ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Inundații în Canada: Peste 3.400 de persoane au fost evacuate

09:10 | 10.05.2017 Categorie: Externe

Ottawa, 10 mai /MOLDPRES/.Pe măsură ce apele din Quebec și Ontario încep să se retragă treptat după ce au provocat inundații de amploare, autoritățile din două dintre cele mai populate provincii din Canada i-au îndemnat pe locuitori să dea dovadă de răbdare și de vigilență, informează miercuri DPA, preluată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Topirea rapidă a zăpezilor și cantitățile mari de precipitații au cauzat inundații de amploare în Canada în weekend și luni forțînd mii de persoane să-și părăsească locuințele.

Deși pentru ziua de miercuri este prognozat soare în Ontario, în provincia New Brunswick și în anumite zone din Quebec sînt așteptate în continuare ploi.

Topirea zăpezilor, furtunile puternice și ploile torențiale vor înrăutăți situația în cealaltă parte a țării, în British Columbia, au avertizat marți autoritățile federale. 

Peste 3.400 de persoane au fost evacuate în Quebec, Ontario și British Columbia, potrivit oficialilor.

Quebec rămîne zona cea mai afectată — de marți seară 3.882 de case din 166 de localități au fost inundate, conform autorităților provinciale. În total, 2.721 de persoane au evacuate, iar apele au acoperit 557 de drumuri.

Un bărbat de 37 de ani și fata sa în vîrstă de 2 ani au decedat după ce mașina în care se aflau a fost luată de curenți în regiunea Gaspe din estul Quebec. Trupul bărbatului a fost găsit luni, iar cel al copilului este căutat în continuare de autorități.

Prim-ministrul provinciei Quebec, Philippe Couillard, a declarat marți, într-o conferință de presă, că va fi nevoie de cîteva săptămîni pentru ca locuințele din comunitățile afectate de inundații să se usuce.

Fluviul Saint-Laurent și mai multe rîuri s-au revărsat de la lacul Ontario (centru) și pînă în estul provinciei Quebec, afectînd aproape 3.000 de locuințe sau clădiri publice.

Orașul Montreal, care a decretat stare de urgență duminică pentru 48 de ore, a prelungit-o pentru încă cinci zile.

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau consideră că situația este una gravă. Provinciile "Quebec și Ontario au cerut un ajutor militar" și 1.650 de membri ai forțelor armate au fost desfășurați în teren, a precizat el. "Bineînțeles, guvernul federal va suporta toate costurile legate de acest ajutor pentru Quebec și Ontario", a spus Justin Trudeau.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17003471

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!