ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Donald Trump l-a demis pe directorul FBI, James Comey

09:40 | 10.05.2017 Categorie: Externe

Washington, 10 mai /MOLDPRES/.Președintele american, Donald Trump, l-a demis marți pe directorul Biroului Federal de Investigații (FBI), James Comey, o decizie surpriză care a provocat o undă de șoc la Washington, transmite AFP, care amintește că FBI este instituția însărcinată cu ancheta asupra eventualelor legături între echipa de campanie a lui Trump și Rusia, scrie AGERPRES, citată de MOLDPRES.

"FBI este una dintre instituțiile noastre cele mai prețuite și respectate și astăzi marcăm un nou început pentru bijuteria coroanei aparatului nostru judiciar" a apreciat Trump, într-un comunicat difuzat de Casa Albă și citat de DPA.

Purtătorul de cuvînt al Casei Albe, Sean Spicer, a arătat, potrivit EFE, că președintele Donald Trump a acționat în baza "recomandărilor clare" ale ministrului adjunct al Justiției, Rod Rosenstein, și ministrului Justiției, Jeff Sessions" și a subliniat că va începe "imediat" căutarea unui nou director al FBI.

Chiar Trump i-a trimis marți o scrisoare lui Comey, difuzată de presa americană, în care îl informează asupra demiterii "cu efect imediat".

"Deși am apreciat că m-ați informat, în trei ocazii distincte, că nu făceam obiectul vreunei anchete, sînt totuși de acord cu analiza Departamentului Justiției conform căreia dumneavoastră nu sînteți capabil să conduceți de o manieră eficace Biroul", arată Trump, citat de AFP.

"Este esențial să găsim o nouă conducere pentru FBI care să restabilească încrederea publică în misiunea sa vitală de aplicare a legii", mai arată Trump în scrisoarea către Comey, conform Reuters.

Ex-procuror federal și fost viceministru al Justiției, James Comey, 56 de ani, a fost numit la șefia FBI de Barack Obama, în 2013, pentru un mandat de 10 ani.

Decizia lui Donald Trump vine după ce Comey și-a apărat miercurea trecută, în cursul unei audieri în Senat, decizia luată în 2016 de a anunța public, înaintea scrutinului prezidențial de pe 8 noiembrie, că FBI a deschis o nouă anchetă cu privire la folosirea unui server privat de către Hillary Clinton.

"A ascunde (această anchetă) ar fi fost, din punctul meu de vedere, catastrofal", a declarat Comey, audiat de comisia juridică a Senatului.

 

 

 

/Editor M.Cucu/

img17003475

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!