ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Trump amînă decizia sa privind Acordul de la Paris pînă după reuniunea G7

10:00 | 10.05.2017 Categorie: Externe

Washington, 10 mai /MOLDPRES/.Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, nu va lua o decizie dacă va retrage sau nu țara sa din Acordul de la Paris privind schimbările climatice pînă ce se va întoarce de la summitul G7, care va avea loc pe 26 și 27 mai în Italia, a informat Casa Albă, scrie AGERPRES, preluată de MOLDPRES.

Trump a promis, pe 29 aprilie, că va lua "o mare decizie" asupra Acordului de la Paris "în următoarele două săptămîni", un termen care s-ar împlini sîmbătă, 13 mai.

Totuși, purtătorul său de cuvînt, Sean Spicer, a declarat marți în conferința sa zilnică de presă că liderul SUA își amînă decizia pînă după întîlnirea Grupului celor Șapte țări cele mai industrializate din lume, de la finalul lunii.

Casa Albă este împărțită în două tabere în ce privește Acordul de la Paris, conform mass-mediei.

Una dintre ele, condusă de fiica liderului de la Washington, Ivanka Trump, secretarul de Stat, Rex Tillerson, și ministrul Energiei, Rick Perry, se pronunță în favoarea rămînerii în pactul asupra climei, ceea ce pentru Tillerson este vital dacă SUA nu vor să-și piardă influența pe scena globală, în timp ce Perry mizează pe o renegociere a angajamentelor în locul unei retrageri.

În tabăra adversă, care dorește abandonarea acordului, se află strategul șef al lui Trump, Stephen Bannon, și directorul Agenției americane pentru protecția mediului (EPA), Scott Pruitt, care săptămîna trecută a calificat pactul ca o "afacere proastă" pentru SUA.

Angajamentul asumat de SUA în cadrul acordului era de a reduce pînă în 2025 emisiile sale cu efect de seră cu un procent între 26 și 28% față de nivelul din 2005.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17003476

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!