ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Andrei Galbur a participat la reuniunea Grupului nucleu al Conferinţei pentru securitate de la München

08:45 | 11.05.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 11 mai /MOLDPRES/. Vicepremierul Andrei Galbur, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene a luat parte la reuniunea Grupului nucleu al Conferinţei pentru politici de securitate de la München (MSC) care s-a desfăşurat la Washington, SUA, în perioada 8-10 mai. Printre participanţii la eveniment au fost, de asemenea, demnitari de stat de rang înalt din mai multe ţări, actuali şi foşti miniştri de externe, persoane cu renume în domeniul diplomaţiei şi relaţiilor internaţionale, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE. 

În cadrul discuţiilor au fost abordate chestiuni legate de perspectivele raporturilor transatlantice, rolul SUA şi Rusiei în relaţiile internaționale, evoluţia situaţiei din Europa de est şi din alte zone geografice, impactul politicilor de dezinformare şi influenţă asupra evenimentelor din lume, combaterea terorismului, precum şi alte subiecte de actualitate internaţională. 

În intervenţiile sale, şeful diplomaţiei moldoveneşti s-a referit în mod special la evenimentele recente de pe continentul european, pledînd, în particular, pentru depăşirea cît mai grabnică a sentimentelor de incertitudine generate îndeosebi de Brexit şi de ciclurile electorale dintr-o serie întreagă de ţări europene care au marcat puternic climatul de securitate şi perspectivele soluţionării problemelor acute cu care se confruntă Europa în ultimul timp.  

În acelaşi context, Andrei Galbur a ţinut să menţioneze importanţa politicii Uniunii Europene în cadrul Parteneriatului Estic în ceea ce priveşte menţinerea stabilităţii politice, întărirea securităţii, asigurării proceselor de reforme şi democratizare, creşterii economice şi modernizării societăţilor. El şi-a exprimat speranţa că viitorul Summit al Parteneriatului Estic care va avea loc în noiembrie anul curent, la Bruxelles, va fi unul de succes şi care va deschide noi perspective de cooperare dintre UE şi partenerii săi din est. În aceeaşi ordine de idei, Andrei Galbur s-a pronunţat în favoarea intensificării eforturilor în vederea soluţionării conflictelor prelungite, inclusiv prin generarea unor noi stimulente politice şi economice pentru statele pe teritoriul cărora mai persistă focare de conflict. 

Oficialul moldovean a reiterat hotărîrea fermă a autorităţilor de la Chişinău de a implementa  în deplină măsură agenda de reforme structurale prevăzute de Acordul de asociere cu UE şi înţelegerile convenite cu FMI în vederea asigurării unei dezvoltări social-economice durabile pentru Republica Moldova.

img17003498

img17003498

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!