ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un medic din Bălţi este cercetat penal după ce a provocat arsuri cu raze roentgen unor pacienţi

10:55 | 11.05.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 11 mai /MOLDPRES/. Procurorii au dispus astăzi iniţierea a două cauze penale pe numele unui medic imagist  dar şi a unor persoane din conducerea Spitalului Clinic Municipal Bălţi, suspectaţi că au permis oferirea neautorizată a tratamentelor de radioterapie, prin utilizarea unei instalaţii cu raze „X”-Roentgen TA-02, relatează MOLDPRES.

Potrivit Procuraturii Generale,  în urma investigaţiilor efectuate de procurori s-a stabilit că  în secţia de radiografie a  spitalului sus-numit unul din aparatele medicale nu avea acreditările necesare, precum și nici certificat de securitate şi nu era verificat metrologic.

Conform sursei citate, deşi factorii de decizie ai IMSP Spitalul Clinic Municipal Bălţi cunoşteau despre abaterile grave în activitatea respectivei secţii, aceştia au permis funcţionarea ei, iar pentru a legaliza şi justifica activitatea, au solicitat şi primit de la Centrul de Sănătate Publică Bălţi autorizaţia sanitară de funcţionare.

În urma utilizării neautorizate a instalaţiei de către personal necalificat, au fost iradiaţi mai mulţi pacienţi, care au trecut curs de radioterapie şi cărora le-au fost cauzate arsuri cu raze roentgen.

Astăzi procurorii au dispus stoparea funcţionării Instalaţiei cu raze „X” şi au iniţiat urmărirea penală atît pentru încălcarea din neglijenţă de către medic a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, cît şi în privinţa factorilor de decizie ai Spitalului Clinic Municipal Bălţi, precum şi ai Centrului de Sănătate Publică Bălţi pentru acţiuni care depăşesc în mod vădit limitele drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege.

Pentru aceste infracţiuni, legislaţia prevede închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de pînă la 15 ani.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan) 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!