ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Preşedinţii Chinei şi Coreei de Sud au convenit asupra denuclearizării Coreei de Nord

11:40 | 11.05.2017 Categorie: Externe

Beijing, 11 mai /MOLDPRES/.Preşedintele Chinei, Xi Jinping, şi noul preşedinte-ales al Coreei de Sud, Moon Jae-in, au anunţat joi că denuclearizarea Coreei de Nord este un obiectiv comun, notează site-ul Channel NewsAsia, citat de MEDIAFAX şi MOLDPRES.

În prima lor convorbire telefonică, care a durat aproximativ 40 de minute, cei doi lideri "au convenit că denuclearizarea Peninsulei Coreene este obiectivul comun al celor două state vecine", potrivit purtătorului de cuvînt al lui Moon Jae-in.

Xi Jinping i-a transmis lui Moon Jae-in că situaţia nucleară a Coreei de Nord ar trebui rezolvată prin intermediul discuţiilor, abordare care este în interesul tuturor părţilor implicate, iar "China este dispusă să lucreze din greu pentru pacea şi prosperitatea Peninsulei Coreene".

În ciuda faptului că liderul chinez a dezaprobat testele nucleare cu rachete ale Coreei de Nord, China rămîne cel mai important susţinător economic şi diplomatic al regimului de la Phenian. În schimb, Beijingul a votat pentru sancţiuni dure ale ONU împotriva Coreei de Nord.

Relaţiile bilaterale China-Coreea de Sud s-au tensionat după ce Statele Unite au desfăşurat sistemul antirachetă THAAD în Coreea de Sud, menit să protejeze împotriva ameninţărilor şi testelor nucleare din partea Coreei de Nord. Xi Jinping a transmis că acţiunea ameninţă securitatea Chinei şi agravează tensiunile cu nord-coreenii.

"Cele două state ar trebuie să-şi rezolve disputele în mod corespunzător. Sper că noul guvern sud-coreean va acorda importanţă îngrijorărilor Chinei şi va face paşii necesari pentru promovarea stabilităţii şi pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale",a spus Xi Jinping, după conversaţia cu Moon Jae-in.

Miercuri, cîştigătorul scrutinului prezidenţial din Coreea de Sud a declarat că este dispus să viziteze Coreea de Nord şi va lucra pentru stabilirea păcii în regiune. Totodată, Moon Jae-in a subliniat că vrea "să întărească alianţa-cheie" cu Statele Unite ale Americii.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17003508

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!