ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BERD va susține în continuare autoritățile R. Moldova în realizarea proiectelor investiționale de importanță națională

11:32 | 11.05.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 11 mai /MOLDPRES/. Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD) va susține în continuare autoritățile Republicii Moldova în realizarea proiectelor investiționale de importanță națională, în special, a celor din sectorul energetic. Declaraţii în acest sens au fost făcute de prim-vicepreședintele BERD, Phil Bennett și vicepreședintele instituției, Betsy Nelson, ieri, la Nicosia (Cipru), în cadrul întrevederii cu vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, informează MOLDPRES. 

Serviciul de presă al ME a precizat că oficialii de la BERD au apreciat eforturile autorităților Republicii Moldova în procesul de reformare a sectoarelor financiar-bancar, energetic, al infrastructurii și altele şi au menţionat că  BERD va susține și mai departe procesele de modernizare a țării, implementate de Guvernul de la Chișinău, contribuind logistic și financiar la derularea proiectelor investiționale în ţara noastră. În context, interlocutorii au discutat şi aspecte ale implementării și finanțării proiectelor de interconexiune a rețelelor de transport energie electrică și gaze naturale dintre R. Moldova și România, de modernizare a SA Termoelectrica, precum și a ÎS Calea Ferată din Moldova. 

De asemenea, interlocutorii au abordat problema participării mai active a BERD în procesul de identificare a potențialilor investitori în băncile comerciale din Republica Moldova, precum și necesitatea atragerii mai multor companii private pentru finanțarea unor proiecte investiționale din țară. 

La rîndul său, vicepremierul Octavian Calmîc a apreciat înalt cooperarea bilaterală cu BERD şi a precizat că această instituție este unul din partenerii strategici ai Republicii Moldova în procesul de implementare a diferitelor proiecte în sectorul energetic, infrastructură, sectorul financiar-bancar, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii etc. Ministrul Economiei a abordat şi problema flexibilității BERD la condițiile de lansare a proiectului privind modernizarea SA Apă-Canal din municipiul Chișinău, realizarea căruia va permite soluționarea mai multor probleme pentru locuitorii capitalei. 

Totodată, oficialii de la Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare și-au exprimat îngrijorarea vizavi de nivelul jos al absorbției de către R. Moldova a resurselor financiare oferite de BERD țării noastre (circa 21% după statisticile anului 2016) şi au solicitat întreprinderea unor măsuri mai eficiente de către autoritățile de la Chișinău în soluționarea problemei în cauză. 

În calitatea sa de guvernator al Republicii Moldova la BERD, viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei,  participă la Reuniunea anuală a Consiliului guvernatorilor Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare  și la Forumul de Afaceri al oamenilor din domeniul economic, politic și diplomatic, care se desfăşoară în perioada 9-11 mai, în Cipru.  

De la începutul activității sale în R. Moldova, BERD a finanțat 115 proiecte în valoare de peste un miliard de euro. Actualul portofoliu al BERD este de 485 milioane de euro, dintre care 69% (333 mln) alocate pentru infrastructură, 13% (65 mln) pentru sectorul energetic, 9% (45 mln) pentru industrie, comerț și agricultură şi  9% (42 mln euro) pentru instituțiile financiare. 

(Reporter A. Mardare, editor M. Jantovan)

img17003509

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!