ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova a ratificat Convenţia de la Minamata cu privire la mercur

12:11 | 11.05.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 11 mai /MOLDPRES/. Decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Convenţiei de la Minamata cu privire la mercur va fi publicat mîine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, comunică MOLDPRES.

Convenția a fost adoptată la Kumamoto, Japonia în octombrie 2013 şi Guvernul R. Moldova se obligă ca în termen de şase luni să completeze Programul naţional privind managementul durabil al substanţelor chimice cu prevederile acestei convenţii.

Potrivit decretului, de implementarea convenţiei va fi responsabil Ministerul Mediului. Instituţia va avea obligaţia să evalueze și să cuantifice sursele de poluare cu mercur, să evalueze cadrul legislativ și instituțional pentru prevenirea și controlul poluării cu mercur, precum și să evalueze infrastructura de gestionare a mercurului.

Conform datelor statistice, deși Republica Moldova nu produce mercur, anual, pe piața internă sînt plasate un șir de produse cu conținut de mercur, cum ar fi: tuburi fluorescente, baterii și acumulatori, dispozitive de măsurare, care, dacă nu sînt tratate în mod corespunzător, prezintă un risc sporit.

Potrivit autorităţilor, de la 1 ianuarie 2021 pe teritoriul R. Moldova va fi interzis importul și exportul de produse cu adaos de mercur.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img17003510

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!