ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Centrul Moldexpo a fost deschis Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret

15:54 | 11.05.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 11 mai /MOLDPRES/. La Centrul Moldexpo din capitală a fost inaugurată astăzi cea de-a XXI-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, care se va desfăşura în perioada 11-14 mai. Ediţia din acest an este dedicată aniversării a 180-a a naşterii scriitorului Ion Creangă, relatează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de Secţia Naţională din R. Moldova a Consiliului Internaţional al Cărţii pentru Copii şi Tineret (IBBY), ministerele Culturii, Educaţiei, Tineretului şi Sportului, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, Primăria Chişinău, Uniunea Scriitorilor din Moldova şi alte instituţii de cultură.

Solicitată de MOLDPRES, directoarea Bibliotecii  „Ion Creangă”, Claudia Balaban a menţionat că la ediţia curentă sînt reprezentate peste 110  edituri şi distribuitori de carte din 9 ţări: China, Franţa,  Germania, Lituania, Polonia,  R. Moldova, România, Ucraina şi Ungaria. Aici au fost expuse peste 16 mii de titluri de carte şi vor fi lansate peste 80 de cărţi.  

Potrivit sursei citate, scopul  manifestării este de a promova şi populariza cartea pentru copii şi tineret. Astfel, salonul oferă diverse posibilităţi vizitatorilor - de a cunoaşte mai multe edituri din ţară şi de peste hotare, a afla despre noi titluri importante de carte, a participa la discuţii şi întîlniri cu scriitorii, la ateliere de creaţie, concursuri, întruniri profesionale, a procura cărți la preţuri reduse.

Prezentă la eveniment, ministrul Culturii, Monica Babuc a subliniat că este o mare bucurie pentru  cei care asistă la o asemenea  manifestare de promovare a cărţii, pentru că „cine ştie carte, are patru ochi”.  „În fiecare an venim aici să ne pricopsim cu o pereche de ochi, unde-s atîtea edituri cu cărţi bune. Cartea rămîne cel mai important tezaur al creaţiei intelectuale”, a constatat Monica Babuc.

Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu a accentuat că Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret a devenit „o emblemă a primăverii,  un simbol cultural al capitalei noastre”.

Cartea-surpriză, oferită gratuit copiilor vizitatori ai Salonului, va fi şi în acest an „Punguța cu doi bani” de Ion Creangă, ilustrată de maestrul Alexei Colîbneac, laureat al Diplomei de Onoare IBBY. Cartea va ajunge în 15000 de familii. Salonul îşi va încheia lucrările pe 14 mai,  cu festivitatea de premiere.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17003521

img17003521

img17003521

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!