ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele kosovar a convocat alegeri legislative anticipate pe 11 iunie

19:46 | 11.05.2017 Categorie: Externe

Pristina, 11 mai /MOLDPRES/. Președintele kosovar Hashim Thaci a convocat joi alegeri parlamentare anticipate pe 11 iunie după ce guvernul a fost demis miercuri prin adoptarea unei moțiuni de cenzură împotriva cabinetului condus de premierul Isa Mustafa, relatează Reuters, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

'Alegeri anticipate pentru parlamentul Republicii Kosovo vor avea loc pe 11 iunie 2017', a afirmat Hashim Thaci într-o scrisoare trimisă Comisiei Electorale.

Moțiunea de neîncredere care a condus la căderea guvernului a fost inițiată de opoziție, dar a fost susținută și de Partidul Democrat al președintelui Thaci, care guverna în coaliție cu Liga Democratică din Kosovo, partidul premierului Mustafa.

Impasul din coaliția guvernamentală a fost generat de divergențe în mai multe chestiuni, între care acordul de frontieră cu Muntenegrul, drepturile minorităților și forțele armate. Acordul cu privire la granițe era o condiție impusă de Uniunea Europeană pentru a renunța la obligativitatea vizelor pentru kosovari. În ce privește statutul minorității sîrbe din Kosovo, majoritar albanez, acesta încă nu a fost încă reglementat, așa cum cere acordul de normalizare mediat de UE între Pristina și Belgrad.

Fosta provincie sîrbă și-a declarat independența în 2008, la nouă ani după intervenția NATO din Serbia menită să pună capăt campaniei autorităților sîrbe de atunci împotriva rebelilor etnici albanezi, fiind recunoscută ulterior de peste 110 state, menționează DPA.

(Editor M. Jantovan)

img17003530

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!