ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Antonio Guterres susţine reformarea ONU pentru apărarea valorilor iluminismului

11:50 | 12.05.2017 Categorie: Externe

New York, 12 mai /MOLDPRES/. Instituţiile internaţionale precum Naţiunile Unite trebuie să se reformeze şi să se adapteze pentru a apăra valorile iluminismului, a declarat Antonio Guterres, secretar general al ONU, potrivit The Guardian, scrie MEDIAFAX, citată de MOLDPRES.

"Marile daruri ale Europei faţă de lume au fost valorile iluminismului. Acum acestea sînt puse sub semnul întrebării şi sînt ameninţate. Observăm cum agenda drepturilor omului pierde teren în faţa suveranităţii naţionale. Vedem tot mai multe comportamente iraţionale, inclusiv naţionalism agresiv”, a afirmat Guterres, în cadrul primului său discurs de la numirea sa în funcţie.

Punînd în discuţie creşterea izolaţionismului şi protecţionismului, Guterres, un fost premier portughez, a spus că provocarea pe care o înfruntă lumea de astăzi necesită răspunsuri multilaterale.

Guterres este văzut ca un eventual reformator al instituţiei care se luptă să-şi păstreze relevanţa în faţa criticilor aduse de Donald Trump şi impasului dintre Rusia şi SUA în Consiliul de Securitate.

Acesta a argumentat că ONU a rămas la fel de importantă ca întotdeauna, dar birocraţia sa meticuloasă şi structura sa trebuie reconfigurate pentru o lume tot mai interconectată.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17003544

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!