ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ziua Europei este sărbătorită în sudul ţării

10:08 | 13.05.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 13 mai. /MOLDPRES/. Programe dedicate Zilei Europei au fost pregătite pentru acest sfîrşit de săptămînă în localităţile din UTA Gagauz-Yeri şi raionul Taraclia. Evenimentele au fost organizate de Centrul  „Pro Europa” cu susţinerea Fondului "Europa de Est" din mijloacele oferite de Guvernul Suediei, comunică MOLDPRES.

Agenda sărbătorii prevede mai multe acţiuni de informare şi mediatizare, care pe parcursul zilei de astăzi se vor desfăşura la Comrat şi Ceadîr-Lunga, iar duminică – la Vulcăneşti şi Taraclia.

Organizatorii şi-au propus să creeze platforme pentru dezbateri publice cu privire la procesele democratice din R. Moldova. De asemenea, vor fi inaugurate expoziţii ce le vor permite cetăţenilor să discute despre eforturile depuse în numele democraţiei, libertăţii, drepturilor omului, stabilirii relaţiilor sociale bazate pe deschidere, toleranţă, folosind instrumentele şi mecanismele oferite de Uniunea Europeană şi Consiliul Europei.

În autonomia găgăuză şi raionul Taraclia au fost realizate zeci de programe de dezvoltare regională, susţinute de ţări din UE. Datorită suportului partenerilor europeni, în regiune au fost iniţiate proiecte ce ţin de asigurarea cu apă, managementul deşeurilor, dezvoltarea infrastructurii, reabilitarea drumurilor etc. În prezent, UTA Gagauz-Yeri şi raionul Taraclia beneficiază de un Program de Susţinere a Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (SARD) prin promovarea măsurilor de consolidare a încrederii. Finanţat de UE cu 6,5 milioane de euro şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, proiectul  SARD îşi propune ca în următorii trei ani să sporească încrederea şi să intensifice colaborarea între autorităţile centrale şi cele locale din autonomie şi raionul Taraclia. 

În ţările UE, Ziua Europei se sărbătoreşte din 9 mai 1950, iar în ţara noastră evenimentul a început să fie marcat din anul 2006.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img17003572

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!