ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BNM explică aprecierea leului față de dolar și euro prin surplusul de valută pe piață

18:59 | 15.05.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 15 mai /MOLDPRES/. Banca Națională a Moldovei (BNM) explică aprecierea leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA și euro prin surplusul de valută pe piață, în condițiile unei oferte mai mari de valută din partea populației și exportatorilor, care depășește cererea și necesitățile importatorilor, informează MOLDPRES.     

”La 15 mai 2017, cursul leului moldovenesc a înregistrat o creștere cu circa 6,54% față de dolarul SUA și 2,78% în raport cu euro comparativ cu valorile înregistrate la începutul anului”, precizează BNM în comunicat difuzat astăzi.

Banca Centrală menționează că pe parcursul primelor trei luni ale acestui an, a fost înregistrată o creștere a transferurilor de mijloace bănești în favoarea persoanelor fizice cu cca 12,65 la sută (251.77 milioane de dolari SUA) față de perioada similară a anului precedent. La fel ca în anul 2016, ritmul de creștere a exporturilor îl depășește pe cel al importurilor. Pe fondul reorientării geografice a exporturilor spre UE și al structurii valutare a acestora, se observă o creștere a ponderii euro în comerțul exterior. Astfel, BNM notează că aprecierea leului moldovenesc față de euro a fost în proporție mai redusă comparativ cu dolarul SUA, care a marcat un trend descendent și față de alte valute regionale, precum leul românesc și rubla rusească.

În situația în care în sectorul bancar se înregistrează o lichiditate excesivă, rezervele internaționale au atins un nivel înalt, politica monetară a BNM nu prevede, deocamdată, cumpărarea integrală a excesului de valută pe piața internă. Banca Națională anunță că se va concentra în continuare pe obiectivul său fundamental - stabilitatea prețurilor interne conform strategiei țintirii inflației. În același timp, banca centrală monitorizează în permanență evoluția pieței valutare interne și intervine în caz de necesitate pentru a nu permite o volatilitate excesivă a cursului de schimb și o evoluție speculativă a acestuia.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan) 

img17003627

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!