ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANRE anunță o nouă reducere a prețurilor la benzină și motorină

14:18 | 16.05.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 16 mai. /MOLDPRES/. Benzina și motorina se vor ieftini de miercuri cu 4,7 la sută și respectiv 4,1 la sută, după ce în perioada precedentă prețurile la carburanți s-au redus cu 2,6 și 3 la sută. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit astăzi prețul plafon de comercializare la cea mai solicitată benzină Premium-95 pentru perioada 16-30 mai la nivel de 16.90 lei pentru un litru, iar la motorină de 14.40 lei, informează MOLDPRES.

În perioada precedentă, prețul la pompă la benzina Premium-95 a fost de 17.72 lei per litru, iar la motorină de 15.01.

Noile prețuri la benzină și motorină vor intra în vigoare la miezul nopții, cînd operatorii nu vor avea dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții la prețuri mai mari decît cele stabilite de ANRE. Prețurile afișate astăzi pe pagina electronică a ANRE vor fi valabile 14 zile calendaristice.

Preţul petrolului a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămîni, după ce Arabia Saudită şi ministrul rus de energie au anunţat că sînt în favoarea extinderii programului de plafonare a producţiei pentru încă nouă luni, a scris pe 15 mai Bloomberg. 

Futures au crescut cu 2,8% în New York, urcînd la cel mai ridicat nivel de tranzacţionare din ultimele două săptămîni. În timp ce producţia a început să scadă de la 1 ianuarie curent, rezervele globale nu sînt la nivelul ţintit de OPEC şi de aliaţii săi, potrivit lui Khalid Al-Falih, ministru saudit al energiei. Preţul petrolului a urcat luni cu 3,49 la sută, la o valoare de 49,51 dolari barilul, iar cotația Brent s-a apropiat de nivelul de 52 dolari barilul. 

Miniştrii OPEC au căzut de acord că plafonarea trebuie să fie extinsă pînă în primul trimestru din 2018, la acelaşi volum de reducere a producţiei.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17003651

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!