ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Elevii din satul Alcedar, raionul Șoldănești, au propus crearea unei şcoli cu încălzire verde

17:58 | 16.05.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 16 mai. /MOLDPRES/. Elevii gimnaziului din satul Alcedar, raionul Şoldăneşti, au lansat mai multe propuneri pentru crearea unei şcoli cu zero consum de energie fosilă. Iniţiativele au fost prezentate la o lecţie publică, desfăşurată ieri în cadrul cursului opţional „Surse de energie regenerabilă”, finanţat de Uniunea Europeană în contextul Proiectului „Energie şi biomasă”, comunică MOLDPRES.

Copiii s-au arătat interesaţi de experienţa europeană în utilizarea energiei regenerabile şi dornici s-o implementeze acasă. „Am văzut că în UE, de exemplu în Germania, există localități întregi care își generează propria energie din surse regenerabile, iar surplusul îl vînd altor consumatori. Sînt convinsă că acest lucru este posibil și în R. Moldova, unde nu avem gaze și cărbune proprii, însă avem un potențial enorm de biomasă, soare și vînt suficient”, a  afirmat Mădălina Cazacu, elevă a clasei IX-a, care a prezentat un proiect de clădire școlară ce utilează doar energie verde. 

În cadrul lecției, elevii au prezentat argumente în favoarea energiei din surse regenerabile și machete de sisteme de producere a energiei verzi, elaborate în comun cu profesorii școlii. Lecția a fost moderată de Aurelia Șveț, membră a echipei de autori ai ghidului pentru profesori și manualului „Surse de energie regenerabilă”. 

„Conform datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie, consumul mondial de energie va continua să crească în medie cu 2% pe an. Astfel, la fiecare 35 de ani, consumul de energie se va dubla. De aceea este important că sistemul educațional evoluează în pas cu realitățile în permanentă schimbare. Energia regenerabilă înseamnă viitorul planetei, iar pentru a fi competitivi, copiii au nevoie de cunoștințe și aptitudini relevante în contextul actual și în viața matură”, a menţionat Aurelia Șveț. 

Programul „Sursele de energie regenerabilă” a fost elaborat la inițiativa Proiectului „Energie și biomasă” și testat în cele 127 de școli care au trecut la încălzire pe biomasă în perioada 2011-2014. Ulterior, programului s-au alăturat alte 370 de școli din țară și peste 21 mii de elevi din clasele gimnaziale au studiat acest curs opţional. Printr-o ordonanţă a Ministerului Educaţiei, programul a fost introdus în Curricula Națională pentru cursurile opționale de instruire.

„Energie şi biomasă” (etapa a II-a) este un proiect de trei ani realizat în perioada 2015-2017. Acesta are un buget total de 9,4 milioane de euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Prima etapă a fost îndeplinită în anii 2011-2014, cu un buget total de 14,5 mln de euro, oferiţi de UE şi PNUD.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img17003659

img17003659

img17003659

img17003659

img17003659

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!