ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Au fost decernate premiile Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”

14:09 | 17.05.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 mai. /MOLDPRES/. Prima zi a celei de-a IX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru” s-a încheiat ieri seară cu ceremonia de decernare a Premiilor, la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” din capitală, informează MOLDPRES.

Totodată, aici a avut loc un spectacol de muzică și poezie susţinut de interpreţii Ion Suruceanu şi Mihai Ciobanu, artişti ai poporului, Nicolae Jelescu, artist emerit, Ansamblul de dansuri modern „Copilărie Dance” de la Centrul Republican pentru Copii și tineret ARTICO și de colectivele artistice de la mai multe licee din Chișinău.

Premiul de excelenţă pentru valorificarea artistică a operei lui Grigore Vieru, acordat de Ministerul Culturii, a fost înmînat interpretului de muzică uşoară Ion Suruceanu. În alocuţiunea sa, cîntăreţul a menţionat, între altele, că o bună parte din piesele incluse în repertoriul său, semnate de Ian Raiburg, Petre Teodorovici, Anatol Chiriac şi alţi compozitori sînt scrise pe versurile regretatului poet.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău a acordat trei premii. Astfel, de Marele Premiu pentru poezie s-a învrednicit poetul Horia Bădescu din Cluj, România, de premiul de excelenţă pentru critică literară -  profesorul şi criticul literar Vasile Spiridon din Bacău şi de premiul de excelenţă pentru interpretare artistică - actorul şi regizorul Nicolae Jelescu din Chişinău. Comitetul de organizare a mai decernat un premiu pentru debut în poezie, care i-a revenit Tatianei Danilov din Cimişlia.

Astăzi, în cea de-a doua zi a festivalului, la Academia de Ştiinţe a Moldovei şi-a desfăşurat lucrările simpozionul științific „Grigore Vieru în posteritate”. 

Tot astăzi, la Complexul monumental „Scriitorii Unirii” din Truşeni a avut loc un medalion literar-artistic „Din Basarabia vă scriu, dulci frați de dincolo de Prut”.

În zilele de 18 şi 19 mai, manifestările dedicate lui Grigore Vieru vor continua la Iaşi.

Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru” este organizată de Centrul Cultural-Ştiinţific „Grigore Vieru”, Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Primăria Municipiului Chişinău, Primăria Municipiului Iaşi, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă" şi alte instituţii de cultură.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17003678

img17003678

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!