ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Turcia cere demiterea coordonatorului american pentru lupta impotriva Statului Islamic

13:00 | 18.05.2017 Categorie: Externe

Ankara, 18 mai /MOLDPRES/.Ministrul de externe turc Mevlüt Cavusoglu a cerut joi, într-un interviu pentru postul de televiziune privat NTV, retragerea trimisului special american de pe lîngă coaliția internațională în Siria și Irak, Brett McGurk, acuzat de susținerea milițiilor kurde siriene și a separatiștilor kurzi turci, relatează France Presse și DPA, preluate de AGERPRES şi MOLDPRES.

În același timp, potrivit Reuters, Cavusoglu a declarat că Germania este liberă să-și retragă trupele staționate la baza aeriană Incirlik din Turcia dacă dorește, adăugînd că Berlinul ar trebui să renunțe la "abordarea condescendentă" față de Ankara.

Germania a anunțat miercuri că are în vederea mutarea celor 250 de militari ai săi de la baza aeriană Incirlik (sud-estul Turciei) în Iordania pentru că Ankara refuză parlamentarilor săi accesul în baza respectivă. Oficiali turci au declarat pentru Reuters că vizita parlamentarilor germani nu ar fi adecvată în acest moment.

Referitor la coordonatorul american, minitrul turc a declarat că "ar fi bine ca această persoană să fie înlocuită", afirmînd că Brett McGurk "sprijină în mod clar" milițiile kurde siriene YPG (Unitățile de Apărare a Poporului) și separatiștii kurzi turci din PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), două grupări considerate drept "teroriste" de către Ankara.

McGurk, numit trimis special sub președinția lui Barack Obama, a lucrat în Irak și pentru administrația George W.Bush.

Statele Unite au decis săptămîna trecută să înarmeze și echipeze YPG în Siria în pregătirea ofensivei asupra orașului Raqqa, capitala de facto a grupării jihadiste Statul Islamic în Siria. Președintele Erdogan a cerut administrației Trump revenirea "fără întîrziere" asupra acestei decizii.

Aceste declarații intervin după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întîlnit marți la Washngton cu omologul său american Donald Trump, ocazie cu care cei doi au promis să-și consolideze "parteneriatul strategic" și "relațiile lor excepționale".

În același interviu, șeful diplomației turce a declarat că măsurile luate pînă acum de NATO pentru protejarea spațiului aerian al Turciei au fost insuficiente.

 

 

/Editor M.Cucu/

 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!