ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

China atenționează cu privire la un nou virus informatic

14:30 | 18.05.2017 Categorie: Externe

Beijing, 18 mai /MOLDPRES/.China îi îndeamnă pe utilizatorii de Windows să se protejeze împotriva unui nou virus informatic similar virusului WannaCry care a afectat săptămîna trecută sute de mii de computere peste tot în lume, informează joi AFP, preluată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Virusul UIWIX criptează și redenumește fișiere datorită unei breșe în sistemul de operare Windows, a explicat miercuri Centrul național pentru răspuns de urgență la virușii informatici, îndemnînd-i pe utilizatori să instaleze ultima actualizare disponibilă.

Chiar dacă în China nu a fost detectată deocamdată nicio contaminare, virusul s-a răspîndit în alte țări, suscitînd o alertă, săptămîna trecută, din partea firmei daneze de securitate cibernetică Heimdal Security.

"Malware-ul UIWIX vine în urma lui WannaCry, însă fără 'kill switch' și cu aceleași capacități de autoreproducere care îi permite să se propage mai repede", a avertizat Heimdal. Absența funcției kill switch pentru stoparea propagării virusului înseamnă că UIWIX ar putea fi și mai puternic decît WannaCry, adaugă compania daneză. Alți experți estimează însă că UIWIX se propagă mult mai lent decît WannaCry.

Un alt virus, denumit Adylkuzz, a fost descoperit la începutul săptămînii, potrivit cabinetului de securitate cibernetică Proofpoint, care a estimat că atacul ar avea "o anvergură mult mai mare" decît cel cauzat de WannaCry.

Sute de mii de PC-uri și aproape 30.000 de instituții au fost afectate în China de WannaCry, potrivit Qihoo 360, unul dintre primii furnizori de programe antivirus în statul asiatic.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17003722

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!