ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

PL a inițiat o campanie de colectare a semnăturilor pentru demiterea șefului statului

13:58 | 18.05.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Partidul Liberal (PL) a inițiat o campanie de colectare a semnăturilor pentru organizarea unui referendum de demitere a șefului statului, Igor Dodon. Anunțul a fost făcut astăzi de către președintele PL, Mihai Ghimpu, în cadrul unei conferințe de presă, informează MOLDPRES.

Președintele PL a motivat inițiativa prin faptul că șeful statului ar fi încălcat Constituția Republicii Moldova. „Igor Dodon a făcut mai multe declarații și acțiuni anti-constituționale, fapt care ne impune astăzi să inițiem procedura de demitere prin referendum. Anterior, am înaintat în Parlament un proiect de hotărîre pentru suspendarea din funcție a președintelui, însă nu avem semnături suficiente pentru ca proiectul să fie înregistrat și examinat în Parlament, de aceea dorim să facem demiterea cu ajutorul cetățenilor. Inițiativa este motivată de faptul că Igor Dodon a întreprins mai multe acțiuni neconstituționale ce vizează regiunea transnistreană, încercarea de transformare a R. Moldova într-un stat federal, precum și participarea sa la parada militară din 9 mai de la Moscova. Sînt primul care va semna pe această listă și sper că cetățenii se vor alătura inițiativei noastre”, a spus Ghimpu.

La rîndul său, Ion Ceban, purtătorul de cuvînt al șefului statului, a menționat că „este foarte bine că actuala Coaliție de guvernare, a cărei componentă activă este Partidul Liberal, dorește un referendum împotriva președintelui Igor Dodon. Noi sîntem gata să ieșim la o nouă confruntare cu această guvernare și vom demonstra încă o dată că avem de partea noastră susținerea majorității absolute a cetățenilor”, a spus Ceban.

Potrivit Codului Electoral, pentru inițierea referendumului de demitere a șefului statului este necesară colectarea a 200 mii de semnături.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img17003723

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!