ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Expert-Grup lansează cea mai optimistă prognoză privind evoluția economiei Moldovei, o creștere de 6% în 2017

15:20 | 18.05.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Economia moldovenească își va accelera ritmul de creștere în anul 2017 pînă la 6,0 la sută față de avansul de 4,1 la sută înregistrat anul precedent, potrivit experților Centrului Analitic Independent ”Expert Grup”, care au lansat astăzi numărul ordinar al revistei economice MEGA, informează MOLDPRES.

Este cea mai optimistă previziune cu privire la evoluția economiei moldovenești, lansată de experții locali, autorități și instituțiile financiare internaționale. Recent, Banca Mondială a îmbunătăţit estimarea de creştere a economiei Republicii Moldova în 2017 la 4,0 la sută, față de 2,8 la sută cît prognoza în octombrie anul trecut. Ministerul Economiei și Fondul Monetar Internațional anticipează o majorare a Produsului Intern Brut cu 4,5 la sută, iar Institutul Național de Cercetări Economice se așteaptă la o creștere de 4,2 la sută.

Avansul economic de 6,0 la sută, potrivit scenariului optimist elaborat de ”Expert Grup”, este argumentat de ”relansarea creditării, a creșterii remitențelor, dar și deblocarea finanțărilor pentru investițiile publice”. Experții apreciază însă că, în pofida acestei evoluții, creșterea rămîne a fi una nesustenabilă, iar principalii factori care o vor putea impulsiona, tind să aibă un impact de scurtă durată.

O altă lacună fundamentală a creșterii economice a Moldovei, care persistă pe parcursul ultimilor ani, ține și de competitivitatea redusă. Creșterea salariilor, într-un ritm care devansează productivitatea muncii, pune presiuni majore asupra sectorului privat și creează motivații puternice pentru ocuparea informală, în special, în sectorul agricol unde activează circa o treime din populația ocupată, se menționează în studiul Centrului Analitic.

Tendințele de pe piața muncii reflectă caracterul necalitativ al creșterii economice. În pofida îmbunătățirii indicatorilor cantitativi ai pieței pe parcursul anului 2016, creșterea ocupării a fost însoțită de diminuarea numărului de locuri formale, influențînd în lanț productivitatea și rata de creștere a salariilor. Drept rezultat, creșterea economică prognozată nu se va transpune în aceeași măsură asupra bunăstării populației.

Experții recomandă orientarea politicilor economice către sporirea competitivității și a productivității. Prin urmare, politicile statului trebuie să trateze drept prioritate zero facilitarea investițiilor în capitalul economic și capitalul uman. Aceasta va duce la creșterea exporturilor, echilibrarea balanței comerciale și a contului curent, consolidarea nivelului rezervelor internaționale, diminuarea presiunilor asupra monedei naționale, creșterea bunăstării populației și sporirea rezilienței țării la șocuri externe, afirmă experții.

Autorii publicației MEGA au elaborat și un scenariu pesimist al evoluției economiei Republicii Moldova, care prevede o creștere economică de 3,6 la sută în anul 2017.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17003726

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!