ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Trump califică drept „vînătoare de vrăjitoare” ancheta privind presupusa ingerință a Rusiei în alegerile din SUA

16:15 | 18.05.2017 Categorie: Externe

Washington, 18 mai. /MOLDPRES/. Președintele american Donald Trump a calificat joi drept „vînătoare de vrăjitoare” numirea unui procuror special în ancheta privind presupusele legături între membri ai echipei sale de campanie și Rusia, relatează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

"Este cea mai mare vînătoare de vrăjitoare împotriva unui politician din istoria americană", a scris Donald Trump pe Twitter.

El a acuzat de asemenea campania lui Hillary Clinton și președinția lui Barack Obama de "acte ilegale" pentru care "nu a fost numit niciodată un procuror special".

Adjunctul procurorului general al Statelor Unite l-a numit miercuri pe fostul director al FBI Robert Mueller ca procuror special în ancheta asupra presupusei implicări a Rusiei în alegerile prezidențiale americane, a informat Departamentul de Justiție.

Michael Flynn și alți consilieri din echipa de campanie a lui Donald Trump s-au aflat în contact cu oficiali ruși și alte persoane avînd legături cu Kremlinul prin cel puțin 18 convorbiri telefonice și e-mailuri pe parcursul ultimelor șapte luni ale campaniei din 2016, au indicat pentru Reuters foști și actuali responsabili americani.

Șase dintre aceste contacte, pînă acum nedezvăluite, au constat în convorbiri telefonice între ambasadorul rus în SUA Serghei Kisliak și consilieri ai lui Trump, inclusiv Michael Flynn, au afirmat trei foști și actuali oficiali americani. Convorbirile dintre Flynn și Kisliak s-au accelerat după votul din 8 noiembrie, cînd cei doi au discutat despre crearea unui canal de comunicare de rezervă între Trump și președintele rus Vladimir Putin, care să ocolească birocrația impusă de securitatea națională a SUA, considerată de ambele părți ca ostilă îmbunătățirii relațiilor, au explicat patru oficiali americani.

Sursele au precizat pentru Reuters că nu au găsit dovezi privind nereguli sau interferențe cu Rusia în materialele analizate pînă acum. Noile dezvăluiri cresc însă presiunea asupra lui Trump și a asistenților săi pentru a pune la dispoziția anchetatorilor din FBI — poliția federală americană — și Congres informații complete privind interacțiuni cu oficiali și alți responsabili ruși în timpul și imediat după alegerile prezidențiale din 2016.

(Editor A. Răileanu)

img17003732

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!