ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE amînă crearea unui cartier general militar

18:56 | 18.05.2017 Categorie: Externe

Bruxelles, 18 mai. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană, care a sperat în această săptămînă că va avansa în ceea ce privește proiectul de creare a unei "Europe a Apărării", nu a putut înființa oficial primul cartier general militar din cauza unei dispute semantice cu Marea Britanie, relatează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

„Propunerile de denumire”' ale celorlalte 27 de țări membre ale UE nu au mulțumit Regatul Unit, iar discuția va continua în săptămînile următoare, a afirmat o sursă diplomatică, precizînd că a fost imposibil să se ia o decizie care să stabilească formal această unitate cu ocazia unei reuniuni a miniștrilor Apărării din UE la Bruxelles.

Potrivit concluziilor reuniunii, UE „așteaptă cu interes crearea efectivă, ca obiectiv pe termen scurt, a unei capacități militare de planificare și conduită (MPCC) în cadrul Statului Major al UE la Bruxelles”.

Această unitate, care va conduce trei misiuni de consiliere și formare ale UE în Africa „își va asuma responsabilitatea, la nivel strategic, de planificare și desfășurare operațională a misiunilor militare ale UE cu mandat ne-executiv”, adică necombatante, se arată în documentul citat.

În martie, Londra a aprobat, cu celelalte 27 de state membre ale UE, principiul creării unui embrion de cartier general militar european, limitat în acest stadiu la un comandament simultan de trei operațiuni necombatante ale UE în Mali, Somalia și Republica Centrafricană (din 12 în total).

UE spera să creeze oficial această unitate în această săptămînă, dar Londra a blocat lansarea, refuzînd termenul de „cartier general operațional” utilizat în documentele juridice.

În acest week-end, celelalte 27 de state membre ale UE au propus o nouă versiune a acestor documente fără termenul „cartier general operațional” , dar acest lucru nu a fost suficient să ridice veto-ul britanic.

Ministerul Apărării britanic a anunțat miercuri că susține proiectul privind înființarea unui cartier general militar al UE, menținîndu-și însă opoziția față de o astfel de denumire.

Purtătorul de cuvînt al Ministerului Apărării a avertizat însă că MPCC „nu este un cartier general, deoarece nu are decît 20 de persoane”, menținînd disputa semantică care i-a determinat pe britanici să se opună inițial proiectului. Acest centru de comandament este un proiect PHARE pentru dezvoltarea unei 'Europe a Apărării'.

„Nu dorim să împiedicăm proiecte ale UE, ci doar să lucrăm la limbaj pentru a ne asigura că totul este în regulă”, a declarat, la rîndul său, șeful diplomației britanice Boris Johnson.

(Editor A. Răileanu)