ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul japonez a aprobat un proiect de lege specială ce va permite abdicarea împăratului Akihito

10:40 | 19.05.2017 Categorie: Externe

Tokio, 19 mai /MOLDPRES/.Guvernul japonez a aprobat vineri proiectul de lege care va permite împăratului Akihito să-i cedeze funcția fiului său, Naruhito, în ceea ce ar reprezenta prima abdicare a unui ocupant al Tronului Crizantemei în ultimii 200 de ani, informează agenția EFE, citată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Proiectul acestei legislații speciale, care va modifica actuala lege imperială ce împiedică abdicarea, a fost aprobat într-o reuniune a cabinetului premierului Shinzo Abe.

Legea va fi trimisă tot vineri Parlamentului nipon, unde Executivul speră să o vadă aprobată fără obstacole majore la jumătatea lunii iunie.

După aprobarea acesteia, retragerea lui Akihito va fi prima din Japonia de la cea a împăratului Kokaku în 1817.

Guvernul nipon consideră că momentul potrivit pentru abdicare ar fi în decembrie 2018, cînd conducătorul țării împlinește 85 de ani și încheie trei decade ca șef de stat.

Noua legislație a fost elaborată special pentru Akihito, pentru a preveni viitoare abdicări, date fiind problemele cu care se confruntă familia imperială în plan succesoral.

Aceste probleme s-au văzut scoase în evidență chiar în urmă cu trei zile, atunci cînd prințesa Mako, în vîrstă de 25 de ani și nepoată a lui Akihito, a anunțat că se va căsători cu un coleg de universitate, ceea ce o va face să-și piardă statutul său regal.

Pe lîngă faptul că nu permite abdicarea, legea din 1947 care reglementează casa imperială a eliminat așa-numitele ramuri colaterale, astfel încît toate femeile care se nasc în cadrul casei își pierd statutul regal prin căsătoria cu un om de rînd, ceea ce de atunci a redus substanțial numărul membrilor săi.

 

 

/Editor M.Cucu/

 

 

 

 

 

 

 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!