ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SUA au trimis al doilea portavion spre Peninsula Coreea

11:00 | 19.05.2017 Categorie: Externe

Washington, 19 mai /MOLDPRES/. Marina americană a confirmat vineri că două din portavioanele sale operează în partea de vest a Pacificului, pe fondul escaladării tensiunilor din Peninsula Coreea în urma provocărilor Phenianului, relatează Yonhap, preluată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Portavionul USS Ronald Reagan (CVN 76) și escadrila Carrier Air Wing Five, formată din avioane de luptă și avioane de alertă timpurie, și-a început patrularea de primăvară la începutul acestei săptămîni, potrivit Flotei Pacificului.

Un alt grup naval al SUA, condus de USS Carl Vinson (CVN-70), operează în apele de lîngă Peninsula Coreea de la sfîrșitul lunii trecute.

Misiunea regională a USS Carl Vinson din Flota a 3-a a SUA, cu baza la San Diego, a fost extinsă pînă la sfîrșitul lunii iunie, în urma testului balistic al Coreii de Nord din weekendul trecut.

Nu este ceva obișnuit ca SUA să desfășoare două portavioane simultan într-un singur teatru din străinătate, remarcă Yonhap.

"USS Carl Vinson și USS Ronald Reagan se află în vestul Pacificului, dar nu foarte aproape unul de altul", indică Flota americană din Pacific într-un comunicat.

Potrivit CNN, care citează oficiali din domeniul apărării, marina americană a trimis un al doilea portavion — USS Ronald Reagan — spre coastele Peninsulei Coreea, unde va desfășura manevre comune cu USS Carl Vinson pe fondul escaladării tensiunilor în regiune.

USS Ronald Reagan a plecat marți de la baza maritimă Yokosuka, din Japonia, spre Peninsula Coreea, după încheierea unei perioade de mentenanță și rezolvarea unor deficiențe constatate la bord.

Phenianul a anunțat duminică un test cu rachetă reușit, la două săptămîni după ce a testat o rachetă ce s-a dezintegrat la cîteva minute după lansare. Unii experți presupun că ar fi vorba de o rachetă cu rază lungă de acțiune, în contextul în care regimul nord-coreean face eforturi de a dezvolta o rachetă intercontinentală nucleară capabilă să atingă teritoriul SUA.

 

 

/Editor M.Cucu/

 

img17003749

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!