ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Populația din capitală va plăti cu 6,3 la sută mai mult pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare

13:48 | 19.05.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 19 mai. /MOLDPRES/. Consiliul de Administrație al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit astăzi un tarif de 10.69 lei pe metru cub pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare oferit consumatorilor casnici de către societatea Apă-Canal Chișinău. Astfel, populația va plăti cu 6.3 la sută mai mult decît achită în prezent, informează MOLDPRES.

Tariful pentru consumatorii non-casnici a fost stabilit în mărime de 24.46 lei pentru un metru cub, față de cel actual de 22.96 lei. Ultima ajustare a tarifelor la serviciul public de alimentare cu apă și canalizare a fost făcută în anul 2009.

Furnizorul de apă din capitală a solicitat majorarea tarifului cu aproximativ 27 la sută, de la 9,19 lei pentru un metru cub de apă la 11,76 lei, pentru consumatorii casnici și de la 22,96 lei pînă la 25,52 lei pe metru cub. Administrația întreprinderii și-a argumentat cererea de majorare a tarifelor prin sporirea cheltuielilor prognozate pentru anul 2017, creșterea după ultima ajustare a tarifului cu peste 50 la sută a cheltuielilor pentru energia electrică, majorarea salariilor. ”În cazul aprobării tarifelor propuse, factura pentru o gospodărie medie statistică se va majora cu 18.80 de lei pe lună sau 225 lei anual, ceea ce reprezintă 1,4 la sută din veniturile anuale a unei gospodării”, a declarat Veronica Herța, directorul Apă-Canal Chișinău.

În anul 2016, furnizorul de apă din capitală a suportat pierderi financiare în sumă de de 81,1 milioane lei, iar în 2015 de 147,6 milioane lei. Fără ajustarea tarifelor la costurile reale Apă-Canal Chişinău nu poate beneficia de un credit de 62 milioane de euro pentru reabilitarea a 200 de kilometri de reţele de apă şi canalizare din Chişinău în cadrul Programului de Investiţii Prioritare finanţat de Banca Europeană de Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi UE.

Șeful Departamentului analize economice şi tarife  al ANRE, Alexandru Mija, a menționat că la stabilirea noului tarif nu au fost luate în calcul mai multe cheltuieli nejustificate, dar autoritatea de reglementare a acceptat o majorare de peste 6 la sută în vederea livrării continue și fiabile a serviciilor de apă și canalizare prestate de Apă-Canal Chișinău care activează în condițiile Acordului de împrumut cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană pentru Investiții.

Pentru consumatorii din orașul Ungheni, a fost stabilită o majorare a tarifului pentru populație de la 19,95 la 20.47 lei pe metru cub și, respectiv, de la 33.32 la 38.47 lei pe metru cub pentru consumatorii noncasnici. Apă Canal Ungheni a solicitat inițial un tarif la serviciul public de alimentare cu apă și canalizare de 27.05 lei, pentru persoanele fizice, însă ulterior și-a modificat cererea pînă la 23.36 lei pentru consumatorii casnici și a solicitat o majorare pînă la 38.47 lei pe metru cub pentru consumatorii noncasnici.

Apă-Canal Chișinău are peste 90 mii de consumatori, iar furnizorul de servicii de apă și canalizare din Ungheni aproximativ 14 mii.

Noile tarife la serviciul public de alimentare cu apă și canalizare vor intra în vigoare la data publicării în ”Monitorul Oficial”, potrivit deciziei Consiliului de Administrație al ANRE.  

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază) 

img17003763

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!