ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ambasadorii acreditați la Chișinău au discutat reforma Guvernului și cea a sistemului electoral

13:37 | 19.05.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 19 mai. /MOLDPRES/. Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), ai Consiliului Europei (CoE) și cel al SUA au fost invitați astăzi pentru un schimb de opinii cu Prim-ministrul Pavel Filip şi Președintele Parlamentului, Andrian Candu. Oficialii s-au referit la reforma administraţiei publice centrale şi la cea a sistemului electoral, relatează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Prim-ministrul Pavel Filip a prezentat proiectul noii Legi cu privire la Guvern, menţionînd că adoptarea acestuia este primul pas în crearea contextului legal necesar pentru realizarea reformei structurale a administraţiei publice centrale. „Un stat puternic este echivalent cu instituții puternice, pentru că acestea elaborează politicile de care depinde dezvoltarea țării. Procesele din ultimii ani însă au dus la slăbirea capacităților acestora, inclusiv din cauza salariilor mici. Dorim ca odată cu optimizarea instituțiilor, devenind mai supli, să oferim salarii mai mari”, a subliniat Premierul.

Printre principalele aspecte incluse în noua lege se regăsesc divizarea funcţiilor politice de cele de administrare, delimitarea clară a atribuţiilor Guvernului, ministerelor şi ale Cancelariei de Stat pentru evitarea dublării acestora, consolidarea competenţelor legale ale Cancelariei de Stat, fortificarea principiilor de integritate la numirea membrilor Executivului, reglementarea clară a cazurilor de încetare a funcţiei de membru al Guvernului, dar şi aplicarea unei noi terminologii juridice, ajustată la evoluţiile în materie de drept. De asemenea, este prevăzută excluderea funcției de viceministru și instituirea funcției de subsecretar de stat.

Proiectul de lege urmează în scurt timp să fie transmis pentru avizare oficială şi consultare publică, cu aprobare ulterioară în şedinţă de Guvern şi remitere Parlamentului spre examinare.

La rîndul său, Președintele Parlamentului a informat diplomații despre reforma sistemului electoral și acțiunile întreprinse pînă în prezent în procesul de examinare a proiectelor de lege care vizează modul de alegere a deputaților, înregistrate în Parlament. În particular, Andrian Candu a amintit despre cele cinci dezbateri publice organizate la acest subiect, dintre care trei în Parlament cu participarea tuturor partidelor parlamentare, a societății civile și a experților electorali. De asemenea, la dezbaterile organizate cu suportul partenerilor internaționali au participat reprezentanții partidelor extraparlamentare.

Totodată, Președintele Parlamentului a vorbit despre consensul larg la care s-a ajuns la votarea în prima lectură a proiectului despre introducerea sistemului mixt de vot, susținut de 74 de deputați din 101. Andrian Candu a specificat că Legislativul va vota proiectul în lectură finală doar după publicarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, care vor fi luate în calcul.

img17003765

img17003765

img17003765

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!