ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia interguvernamentală Republica Moldova–România pentru integrare europeană s-a desfășurat la Chișinău

15:01 | 19.05.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 19 mai. /MOLDPRES/. Cea de-a patra sesiune a Comisiei interguvernamentale Republica Moldova–România pentru integrare europeană, coprezidată de către Daniela Morari, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, şi Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene al României, s-a desfăşurat astăzi, la Chişinău, relatează MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare si comunicare cu mass-media al MAEIE.  

Comisia mixtă este instrumentul care vine să implementeze priorităţile Parteneriatului Strategic dintre Republica Moldova și România pentru integrarea europeană a ţării noastre şi facilitează sprijinul României, necesar în realizarea convergenței Republicii Moldova la standardele Uniunii Europene, în special, în domeniile complexe și cu o tehnicitate specifică.

La lucrările Comisiei au participat reprezentanţi din cîte 12 instituţii de resort din Republica Moldova şi România. Domeniile abordate, în cadrul Comisiei, au fost: armonizare legislativă, afaceri interne, justiţie, procuratură, instruirea magistraţilor, cooperarea dintre consiliile judiciare, integritate, combaterea discriminării, cooperarea regională, agricultură, domeniul sanitar-veterinar şi siguranţa alimentelor.

Părţile au stabilit continuarea proiectelor în derulare, precum şi concentrarea asupra unor priorităţi-cheie, menite să sprijine parcursul european al Republicii Moldova. Înţelegerile convenite includ: sprijinirea reformei poliţiei în Republica Moldova prin împărtăşirea experienţei şi bunelor practici pentru dezvoltarea Centrului comun de instruire a organelor de aplicare a legii; valorificarea platformelor de cooperare în domeniul justiţiei, inclusiv prin organizarea, la Chişinău, a următoarei şedinţe comune a Comisiei naționale de drept internațional umanitar din România și a Comitetului național de consultanță și coordonare a punerii în aplicare a dreptului umanitar din Republica Moldova; sprijinirea de către România a condiţiilor necesare pentru valorificarea de către ţara noastră a posibilităţilor de export a animalelor vii şi produselor de origine animală pe piaţa comunitară. La fel, consiliile judiciare au întocmit un program de cooperare, care cuprinde intențiile de acțiune pe perioada 2017-2020.

Următoarea sesiune a Comisiei interguvernamentale Republica Moldova–România pentru integrare europeană urmează să se desfăşoare la Bucureşti în a doua jumătate a anului 2017.

img17003772

img17003772

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!