ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poetul şi publicistul Simion Murafa a fost comemorat la 130 de ani de la naştere

18:10 | 19.05.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 mai. /MOLDPRES/. Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” în parteneriat cu Ministerul Culturii a organizat astăzi la Chişinău vernisajul expoziției-eveniment „Simion Murafa: un promotor ardent al deșteptării”, cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la naștere, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde 125 de piese muzeale: cărţi, manuscrise, fotografii, care reflectă viaţa şi activitatea poetului, publicistului şi juristului  Simion Murafa, fruntaș al mișcării naționale din Basarabia, promotor al culturii muzicale.

În alocuţiunea sa, directorul Muzeului Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, Vasile Malaneţchi, a menţionat  că Simion Murafa  a fost un  luptător adevărat pentru cauza naţională. Împreună cu Pan Halippa şi Nicolae Alexandri a scos în 1913 primul număr al ziarului „Cuvînt Moldovenesc”. Totodată, în calitate de avocat, facilitează lucrările de autorizare pentru tipărirea acestei publicaţii.

„Simion Murafa a fost şi cîntăreţ de operă. Muzeul deţine un disc, înregistrat în 1913 la Kiev, unde numele său apare alături de cel al cîntăreţei de operă Anastasia Dicescu. El avea o voce deosebită şi interpreta cu multă inspiraţie cîntecele noastre populare”, a remarcat Vasile Malaneţchi.

În context, istoricul Ion Ţurcanu a precizat că  Simion Murafa a absolvit în 1910 Conservatorul, iar în 1912-  Facultatea de Drept. „Era  o fire veselă, un bun cîntăreţ de operă. Tot el a adus la Chişinău prima tipografie cu caractere latine, iar cu această ocazie s-a întîlnit cu Nicolae Iorga, apoi cu Mihail Sadoveanu”, a subliniat Ion Ţurcanu.

Simion Murafa s-a născut la 24 mai 1887 în satul Cotiujenii Mari, judeţul Soroca. A făcut studii liceale și universitare la Kiev, devenind licențiat în drept în 1912. A fost secretar responsabil şi director al publicaţiei „Cuvînt moldovenesc (1913–1917). În 1917 a editat broșura „Cine-s moldovenii. Din istoria neamului”. A participat la Primul Război Mondial, conducînd o echipă sanitară pe frontul românesc. A contribuit la reconstituirea Societății Culturale Moldovenești, la consolidarea bazei editoriale în Chișinău. Zemstva județului Soroca l-a numit judecător de pace în satul său de baștină, dar la 20 august 1917 a fost asasinat la Chișinău de o bandă de bolșevici.

În 1933, în Parcul Catedralei din Chişinău, a fost inaugurat un monument în memoria celor trei martiri basarabeni: Alexie Mateevici, Simion Murafa şi Andrei Hodorogea. Monumentul a fost distrus în 1940 de către autorităţile sovietice, fiind restabilit în 2016.

Expoziţia va fi deschisă timp de o lună.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază) 

img17003778

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!