ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul spaniol i-a cerut Cataloniei să dezbată subiectul independenţei în Parlamentul Spaniei

12:20 | 20.05.2017 Categorie: Externe

Madrid, 20 mai /MOLDPRES/.Guvernul Spaniei l-a invitat pe şeful executivului Cataloniei, Carles Puigdemont, să prezinte propunerea privind referendumul de independenţă regională în faţa Parlamentului spaniol, întrucît problema afectează toată Spania şi necesită schimbarea Constituţiei ţării, notează The Associated Press, preluată de MEDIAFAX şi MOLDPRES.

Vicepremierul Spaniei, Soraya Saenz de Santamaria, a făcut anunţul ca răspuns la plîngerile lui Puigdemont potrivit cărora Spania refuză să discute cererile Guvernului său regional.

Guvernul de la Madrid a precizat că nu poate permite un referendum pentru secesiune, întrucît este neconstituţional. Relaţiile dintre executivul central şi cel al regiunii Catalonia s-au înrăutăţit în ultima perioadă.

Carles Puidgemont urmează să discute despre această problemă luni, în cadrul unei conferinţe private la primăria din Madrid, locul unde au fost declanşate proteste ample privind independenţa regiunii din extremitatea de nord-est a Peninsulei Iberice.

Regiunea autonomă Catalonia, a cărei capitală este Barcelona, contribuie cu o cincime din Produsul intern brut (PIB) la economia Spaniei.

Carles Puigdemont s-a angajat să conducă regiunea Catalonia spre independenţă pînă în 2017 cel tîrziu, aşa cum şi-au exprimat dorinţa 47,8% dintre catalani în alegerile parlamentare regionale din 2016.

În luna aprilie, Curtea Constituţională din Spania a blocat planurile Guvernului regiunii Catalonia de a finanţa un referendum pentru independenţă în septembrie.

 

 

/Editor M.Cucu/

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!