ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un muzeu din Chişinău a vernisat o expoziţie de scoarţe basarabene la Oradea

13:41 | 20.05.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 mai. /MOLDPRES/. O expoziţie cu genericul ”Imaginea lumii țesute în lînă: scoarțe din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chişinău” a fost inaugurată zilele acestea la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, România, informează MOLDPRES.

În cadrul expoziţiei sînt etalate 38 de covoare basarabene din secolele XVIII-XIX.

Solicitată de MOLDPRES, secretarul ştiinţific al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală  din Moldova (MNEM), Varvara Buzilă, a menţionat că evenimentul a fost organizat în contextul Zilei Internaţionale a Muzeelor.

„Expoziţia a fost deschisă într-o sală specială din sediul renovat al Muzeului Ţării Crişurilor. Datorită acestui fapt, covoarele noastre au o ţinută regală şi se văd în toată plinătatea lor. Totodată, a fost editat un catalog  în trei limbi: română, engleză şi maghiară, care a apărut în condiţii tipografice speciale”, a subliniat Varvara Buzilă.

Potrivit sursei citate, aceasta este prima expoziţie după ce, la 1 decembrie 2016, dosarul „Tehnicile tradiţionale de realizare a scoarţei în România şi Republica Moldova” a fost înscris ca element în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Material al Umanității. 

„Expoziţia de la Oradea este primul eveniment care celebrează recunoaşterea mondială a scoarţelor noastre româneşti şi anunţă lungul şir de evenimente dedicate centenarului de la Marea Unire din 1918”, a precizat Varvara Buzilă.

Expoziţia ”Imaginea lumii țesute în lînă: scoarțe din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chişinău” va fi deschisă la Oradea pînă la 26 iulie.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17003796

img17003796

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!