ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O nouă galerie subterană a fost descoperită în oraşul Cahul

13:02 | 23.05.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 23 mai /MOLDPRES/.  O galerie subterană ce a fost creată la sfîrşitul sec. XIX a fost descoperită săptămîna trecută în oraşul Cahul, după ce la suprafaţă a apărut un crater. Specialiştii Agenţiei Naţionale Arheologice au început să studieze construcţia, cu susţinerea studenţilor Universităţii de Stat “B. P. Hasdeu”, transmite MOLDPRES cu referire la presa regională.

Arheologii au afirmat că nu dețin documente și informații oficiale despre descoperire, dar presupun că galeria a fost construită între anii 1850-1900.   „Cu siguranță, această galerie nu este o pivniță, deoarece este destul de îngustă. Credem că este o sursă de comunicare subterană sau un mijloc de comunicare ascuns, ferit de ochii lumii”, a spus arheologul Ion Ciobanu, citat de gazetadesud.md.

Tunelul este asemănător altor trei, descoperite primăvara trecută în zona Teatrului din Cahul. Coridorul subteran are circa şapte metri lungime, iar pereţii sînt din cărămidă roşie. Autorităţile locale deja s-au arătat dispuse să valorifice aceste descoperiri, pentru a le transforma în destinaţii turistice.

„Pentru noi este important să avem și o hartă a acestora, care să ne arate conexiunea dintre galerii. Deocamdată nu am găsit nicăieri vreun proiect tehnic”, a menţionat primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiş.

Potrivit arheologilor, coridoare subterane au fost identificate şi anterior, în curţile unor cahuleni, în timp ce aceștia construiau anexe pentru gospodărie. Acum ele vor fi studiate de specialişti pentru a fi făcută o deducție referitor la partea subterană a oraşului.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)  

img17003850

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!