ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău a avut loc o conferinţă internaţională dedicată Taberei regelui suedez de la Varnița

17:25 | 23.05.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 mai /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc, în perioada 22-23 mai, conferința internațională „Situl istoric Tabăra regelui suedez Carol al XII-lea de la Varnița. Restaurarea memoriei”, informează MOLDPRES.

Evenimentul face parte din programul acțiunilor în cadrul proiectului „Situl istoric Tabăra regelui suedez Carol al XII-lea de la Varnița – valorificare și promovare” și a fost organizat de muzeul sus-numit în colaborare cu Ambasada Suediei în Republica Moldova, Asociația Obștească „Femeie. Speranță, Viitor” (Varnița), Muzeul Armatei din Stockholm şi Ambasada R. Moldova în Suedia.

Prezent la eveniment, viceministrul Culturii Gheorghe Postică a afirmat că în cadrul proiectului de la Varnița, care a demarat în aprilie 2016, au fost realizate pînă în prezent mai multe acțiuni, precum expoziții, monografii, proiecte de cercetare științifică etc. „Este îmbucurător faptul că cercetările realizate anul trecut de colegii de la Muzeul Național de Istorie a Moldovei au scos în evidență artefacte cu referire la Tabăra regelui suedez Carol al XII-lea. Sperăm că proiectul va avea succes și în final vom avea un muzeu în aer liber, un obiectiv de patrimoniu cultural care va contribui la perpetuarea bunelor relații dintre Suedia și Republica Moldova”, a  subliniat  Gheorghe Postică.

În cadrul manifestării a  avut loc  vernisajul expoziţiei „Tabăra regelui Suediei Carol al XII-lea de la Varniţa. Mărturii fotodocumentare" şi a fost lansat volumul  „Situl istoric „Tabăra regelui Suediei Carol al XII-lea de la Varniţa. Restaurarea memoriei”, editat la Chişinău în anul curent de Eugen Sava şi  Elena Ploşniţă. Tot aici a fost prezentat volumul  „Karl XII och svenskarna i osmanska riket. Editori: Åsa Karlsson, Klas Kronberg şi Per Sandin, Stockholm, 2015.

Astăzi, participanţii  la conferinţă au vizitat situl istoric „Tabăra regelui Suediei Carol al XII-lea de la Varniţa". Potrivit secretarului ştiinţific al Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, Elena Ploşniţă, ei au luat cunoştinţă de rezultatele proiectului, precum şi de identificarea surselor financiare din ţară şi de peste hotare pentru continuarea acestuia.

Situl istoric Tabăra regelui suedez Carol al XII-lea  de la Varniţa datează cu începutul sec. XVIII. Carol al XII-lea, regele Suediei, în 1709 după înfrîngerea suferită în bătălia de la Poltava, împreună cu circa 1000 de militari suedezi s-a retras şi s-a aşezat la Bender (Tighina), apoi la Varniţa. La 1 februarie 1713 la Varniţa, în tabăra regelui, are loc aşa-numitul kalabalîk, regele este luat prizonier şi dus la Timurtash (azi Erdine, în partea europeană a Turciei). Este ucis în anul 1718 în Norvegia. În 1925, în memoria aflării regelui suedez la Varniţa, pe locul fostei tabere este ridicat un obelisc.    

În scopul păstrării memoriei istorice, al valorificării unui segment comun de istorie moldo-suedezo-turcă şi marcării aniversării a 300-a a „kalabalîcului” de la Varniţa, în anii 2013-2015 în R. Moldova, Turcia și Suedia a fost realizat  proiectul cultural ştiinţific „Pe cînd Suedia era guvernată din Moldova”.

În perioada 1 aprilie 2016-1 mai 2017 a fost realizat proiectul „Situl istoric Tabăra regelui suedez Carol XII de la Varniţa – valorificare şi promovare”. În cadrul acestui proiect s-au efectuat investigaţii arheologice, cercetări  istorico-documentare, a fost reconstruit monumentul de la Varniţa consacrat regelui Suediei Carol al XII-lea, s-au realizat lucrări de conservare  a patrimoniului şi de amenajare a terenului etc.  

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17003861

img17003861

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!