ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Astăzi a fost marcată Ziua Parlamentului Republicii Moldova

18:22 | 23.05.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 23 mai /MOLDPRES/. Ziua Parlamentului Republicii Moldova a fost marcată astăzi cu inaugurarea muzeului instituției și acordarea, în premieră, a burselor Președintelui Parlamentului, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Expoziția de inaugurare a Muzeului Parlamentului a adunat împreună deputați din primul Parlament, ambasadori, tineri și deputați. 

”Am început cu o modestă expoziție de fotografie și documente adoptate de Sfatul Țării, organul legislativ care acum o sută de ani a legiferat Republica Democratică Moldovenească și cu Parlamentul 90, care a votat independența Republicii Moldova. Invit toți locuitorii Moldovei, foștii și actualii deputați să contribuie cu materiale pentru ca acest proiect să se dezvolte”, a declarat Andrian Candu. 

Expoziția de inaugurare a muzeului a inclus cadourile primite de deputați în timpul deplasărilor de serviciu și o expoziție de fotografie și documente ale Sfatului Țării, precum și materiale elaborate  de Parlamentul Republicii Moldova de la independență pînă astăzi.

Tot astăzi, trei elevi ai Liceului-internat Republican de Muzică ”Ciprian Porumbescu” au primit pentru succese remarcabile în anul de studii 2016-2017 Burse de merit acordate de Președintele Parlamentului Andrian Candu. 

Mihai Mangîr, clasa IV, vioară, a cucerit în ultimii 4 ani mai multe premii la concursuri importante internaționale, iar anul trecut a obținut locul I, la un concurs de vioară desfășurat la Plevna, Bulgaria.

Ștefan Luță, elev în clasa a V-a, a reușit în aprilie curent să obțină Premiul Mare la un concurs international de vioara, desfășurat la București, România. 

Adriana Babin, clasa X, este una din puținele tinere din țara noastră care cîntă la nai. Adriana a participat de-a lungul anilor la numeroase concursuri naționale și internaționale. De asemenea, ea participa activ la proiecte de binefacere, concerte în case de copii și aziluri de bătrîni.  

Președintele Parlamentului le-a înmînat cîte 5 mii de lei și i-a invitat să fie primii vizitatori ai Muzeului Parlamentului. Copiii împreună cu Andrian Candu au mers să vadă autoturismele de epocă expuse în fața Legislativului, iar apoi au participat la deschiderea festivă a Muzeului.  

Evenimentele au fost organizate în contextul Zilelor Parlamentului Republicii Moldova. În 1991 a fost adoptată legea prin care RSSM a fost numită Republica Moldova, iar Sovietul Suprem a fost redenumit în Parlamentul Republicii Moldova. 

img17003862

img17003862

img17003862

img17003862

img17003862

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!