ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Muzeul Naţional de Artă a marcat Ziua Internaţională a Familiei şi Ziua Internaţională a Copilului

15:13 | 24.05.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 mai. /MOLDPRES/. În contextul Zilei Internaţionale a Familiei, marcată pe 15 mai, şi Zilei Internaţionale a Copilului, sărbătorită pe 1 iunie, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei au fost organizate astăzi mai multe activităţi cultural-educative, la care au participat părinţi şi copii, elevi de la liceele „Gh. Asachi” şi „N. Sulac” şi de la Gimnaziul Nr. 7 din capitală, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenţie, şefa Secţiei relaţii cu publicul şi expoziţii a Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Lucia Postică, a menţionat că scopul manifestării este de atrage aici cît mai mult public, ca acesta să înţeleagă că un muzeu nu înseamnă doar expoziţii, dar şi o instituţie în care se organizează diverse acţiuni cultural-educative.  

„A devenit deja o tradiţie participarea copiilor împreună cu adulţi la crearea lucrărilor de artă în diverse genuri şi tehnici într-un spaţiu muzeal, unde toţi au posibilitatea să-şi manifeste pe deplin imaginaţia şi să se exprime prin desen. Copiii au avut posibilitatea să susţină părinţii care au participat la un concurs între familii, să deseneze în pastel, creion, cu cretă pe asfalt. Cîştigătorii au fost premiaţi cu diplome de merit pentru cea mai bună familie”, a precizat Lucia Postică.

Ziua Internaţională a Familiei a fost instituită de Adunarea Generală a ONU la 20 septembrie 1993 şi este marcată pe 15 mai. 

Ziua internaţională a copilului este marcată la 1 iunie. Pentru prima dată aceasta a fost menţionată la Geneva la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanţi din diferite ţări au adoptat Declaraţia pentru Protecţia Copilului. După această conferinţă, multe guverne au introdus „Ziua copilului” în lista de sărbători. În anul 1954 Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare tuturor statelor să dispună o zi pentru sărbătorirea „Zilei copilului” (engleză Universal Children's Day).

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17003886

img17003886

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!