ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat al Băncii Naționale a Moldovei

17:32 | 24.05.2017 Categorie: Oficial

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul ședinței din 24 mai 2017, a adoptat prin vot unanim următoarea hotărîre:

1. Se menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 9.0 la sută anual.

2. Se mențin ratele de dobîndă:

- la creditele overnight la nivelul actual de 12.0 la sută anual;

- la depozitele overnight la nivelul actual de 6.0 la sută anual.

3. Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 40.0 la sută din baza de calcul.

4. Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14.0 la sută din baza de calcul.

Rata anuală a inflației în luna aprilie 2017 s-a poziționat ușor peste limita superioară a intervalului de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5.0 la sută. Aceasta a înregistrat nivelul de 6.6 la sută, fiind cu 1.5 puncte procentuale superioară celei din luna precedentă.

În luna aprilie 2017, rata anuală a inflației de bază s-a situat cu 0.3 puncte procentuale peste nivelul consemnat în luna precedentă, constituind 4.9 la sută.

Accelerarea inflației în luna aprilie 2017 este în concordanță cu ultima prognoză a BNM (mai 2017).

Dinamica indicatorilor macroeconomici în lunile aferente trimestrului I 2017 conturează premise de învigorare continuă a activității economice în perioada respectivă. Astfel, în luna martie 2017, exporturile au sporit față de perioada similară a anului 2016 cu 31.5 la sută, importurile cu 17.6 la sută, iar volumul mărfurilor transportate cu 13.7 la sută. În trimestrul I 2017, volumul producției globale agricole s-a majorat cu 1.1 la sută comparativ cu trimestrul similar al anului 2016.

Procesele de creditare și de economisire în luna aprilie 2017 au consemnat evoluții similare. Volumul creditelor noi acordate în perioada de referință s-a redus cu 6.0 la sută, iar volumul depozitelor noi atrase s-a micșorat cu 7.3 la sută față de perioada similară a anului precedent. Soldul total al creditelor la sfîrșitul lunii aprilie 2017 s-a diminuat cu 8.9 la sută față de perioada similară a anului precedent. Totodată, soldul total al depozitelor a crescut cu 4.7 la sută față de sfîrșitul lunii aprilie 2016.

Rata medie la creditele noi acordate în moneda națională, în luna aprilie 2017, s-a redus cu 0.40 puncte procentuale față de nivelul înregistrat în luna martie 2016, constituind 10.63 la sută anual. Rata medie la depozitele noi atrase în lei s-a diminuat cu 0.77 puncte procentuale pînă la nivelul de 5.35 la sută anual în luna aprilie 2017.

Conduita politicii monetare se ajustează în continuare în funcție de riscurile și incertitudinile din mediul extern și cel intern. Riscurile externe sînt asociate cotațiilor internaționale la petrol și celor la produsele alimentare. Potențialele riscuri și incertitudini interne la adresa inflației decurg din impactul modificărilor de accize aferente politicii fiscale, deficitului fiscal și din perspectiva recoltei din acest an. Totodată, incertitudinea nivelelor de ajustare a tarifelor la serviciile reglementate prezintă riscuri suplimentare.

În aceste condiții, membrii Comitetului executiv al BNM, în ședința din 24 mai 2017, au decis prin vot unanim să mențină rata dobînzii de politică monetară la nivelul actual de 9.0 la sută anual.

Decizia respectivă urmărește readucerea inflației în intervalul de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5.0 la sută pe termen mediu prin suprapunere cu susținerea proceselor de creditare și economisire.

De menționat că, măsurile de politică monetară adoptate de BNM pe parcursul anului 2016 și pînă în prezent încă urmează să se propage prin diferite canale de transmisie în economia națională, inclusiv prin influențarea ratelor dobînzilor la creditele și depozitele în moneda națională, astfel, exercitînd în continuare efecte asupra evoluției inflației.

BNM va continua să gestioneze surplusul de lichiditate prin operațiuni de sterilizare, conform calendarului anunțat.

Reiterăm că BNM va monitoriza și va anticipa în continuare evoluțiile interne și cele ale mediului economic internațional, astfel încît, prin flexibilitatea cadrului operațional specific strategiei de țintire a inflației, să asigure menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 29 iunie 2017, conform calendarului anunțat.

Serviciul comunicare și presa al BNM

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!