ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Programul naţional de transplant pentru anii 2017-2021 va fi publicat în Monitorul Oficial

11:24 | 25.05.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 25 mai /MOLDPRES/. Programul naţional de transplant pentru anii 2017-2021 şi Planul de acţiuni privind implementarea acestuia vor fi publicate mîine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, relatează MOLDPRES.

Programul are drept scop dezvoltarea unui sistem performant de transplant și asigurarea accesului cetățenilor la operațiile de transplant de organe, țesuturi sau celule umane.

Astfel, autorităţile îşi propun îmbunătăţirea calității serviciilor medicale prestate, urmărind creșterea cu 60% a numărului de operaţii de transplant renal şi cu 45% a operaţiilor de transplant hepatic, comparativ cu anul 2016. De asemenea, printre obiectivele stabilite în document se regăsesc sporirea cu 10% a numărului transplanturilor de ţesuturi, demararea transplantului cardio-pulmonar, precum și extinderea acțiunilor de informare a cetățenilor privind acest domeniu.

Totodată, în scopul creşterii numărului de donatori şi extinderii serviciului de coordonare a transplantului, se propune fortificarea capacităților Agenţiei de Transplant, crearea unui Centru de excelenţă în domeniu, precum și instituirea unei reţele naţionale de coordonare a prelevării de organe şi ţesuturi de origine umană.

Prevederile Programului urmează a fi implementate de instituţiile medico-sanitare de profil din sistemul sănătăţii, iar finanţarea acţiunilor prevăzute pentru anii 2017-2021 se va efectua din contul bugetului de stat, cu un cost estimativ de circa 420 mln de lei. Documentul aprobat este al doilea Program naţional în domeniul transplantului, primul fiind realizat în perioada 2012-2016.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img17003920

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!