ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău s-au desfășurat consultări politice moldo-lituaniene

12:59 | 25.05.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 25 mai /MOLDPRES/. La Chişinău s-a desfășurat astăzi o rundă de consultări interministeriale moldo-lituaniene la nivel de viceminiştri de Externe, partea moldovenească fiind reprezentată de către viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Lilian Darii iar cea lituaniană de către viceministrul Afacerilor Externe Darius Skusevičius, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

Agenda consultărilor a cuprins aspecte privind dinamica relațiilor moldo-lituaniene, afacerile europene, cooperarea în cadrul organizațiilor internaţionale, reglementarea conflictului transnistrean, precum şi subiecte privind securitatea în regiune. 

În cursul discuţiilor, părţile au apreciat dialogul dinamic bilateral existent la diferite niveluri, precum şi buna cooperare în diverse domenii dintre ambele ţări. De asemenea, oficialii au trecut în revistă evenimentele care vor fi organizate pe parcursul anului, cu ocazia aniversării a 25 ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Lituania. 

Viceministrul Lilian Darii s-a referit la agenda europeană a Guvernului de la Chişinău, exprimînd mulţumiri pentru susţinerea constantă acordată de Lituania Republicii Moldova în implementarea reformelor structurale în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. La rîndul său, Darius Skusevičius a ţinut să confirme disponibilitatea Guvernului lituanian de a sprijini în continuare R. Moldova în parcursul său european, prin acordarea asistenţei şi expertizei necesare. 

De asemenea, a fost remarcată asistenţa pentru dezvoltare oferită de Guvernul lituanian Republicii Moldova, fiind menţionate proiectele realizate pe parcursul ultimilor ani în domenii precum buna guvernare, lupta împotriva corupţiei, serviciul vamal, situaţii excepţionale, inovaţii şi societatea civilă. 

Interlocutorii au trecut în revistă şi buna cooperare la nivel sectorial, în special între instituţiile ambelor state pe dimensiunile: justiţie, afaceri interne, mediu, siguranţă alimentară şi protecţie socială. În context, a fost subliniată deschiderea părţilor pentru intensificarea cooperării comercial-economice dintre cele două ţări. 

Cu referire la colaborarea moldo-lituaniană, în cadrul organizațiilor internaționale, a fost evidențiată interacțiunea eficientă dintre ambele state la ONU, OSCE, Consiliul Europei şi NATO. 

Lilian Darii a relatat, de asemenea, despre eforturile depuse de autorităţile de la Chişinău în vederea identificării unei soluții cuprinzătoare și durabile în cadrul negocierilor în formatul „5+2” pentru reglementarea conflictului transnistrean, în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova și adoptării unui statut special pentru regiunea transnistreană.

img17003930

img17003930

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!